VUČIĆ O PRESUDI

Hrvati šokirani zbog Šešelja, a kad je pušten Gotovina - ništa

01.04.2016 u 12:00

Bionic
Reading

Ponosan sam što smo štitili dostojanstvo Srbije i Vojislava Šešelja, ali neću raditi nikakve kompromise s onima koji Srbiju guraju u prošlost, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić na izvanrednoj konferenciji za medije povodom prvostupanjske oslobađajuće presude Haškog suda Vojislavu Šešelju te situacije u Srbiji i regiji

'Srbija je na raskrsnici - političkoj, ekonomskoj i moralnoj - poslije godina koje su pojedene besmislenim ratovima, pljačkaškim privatizacijama, recesijom uspjeli smo zaustaviti daljnji pad zemlje te da podignemo njen ugled u svijetu i regiji i da postignemo bolji standard', kazao je Vučić obraćajući se novinarima na izvanrednoj konferenciji za medije koju izravno prenosi N1 televizija, a koju je u ovo predizborno vrijeme u Srbiji iskoristio i za iznošenje pokazatelja iz gospodarstva.

'Za nove političke turbulencije Srbija nikako nije ni kriva ni odgovorna; došlo je do presuda pred Haškim sudom, koji sada završava svoju političku, a ne pravnu ulogu, i jedan od tri osnovna cilja zbog kojih je ustanovljen bio je da dođe do pomirenja naroda na prostoru bivše Jugoslavije, onih koji su u krvavim sukobima izgubili sinove i kćeri, i da se drugačije razgovara i nema nikakve sumnje da Haški sud nije to ispunio, nego je sve vrijeme zabijao čavle u kovčeg Balkana, koji bi se trebao i u budućnosti baviti krvlju, ratovima i sukobima.

Mnoge su presude razobličavale to da taj sud djeluje kao politički sud. Vlast Srbije poslije objavljivanja presude Karadžiću izašla je s najodgovornijim i najjasnijim i najozbiljnijim odgovorom cjelokupnoj javnosti, za razliku od mnogih drugih u regiji i u Europi. Rekli smo da nećemo ulaziti u sadržaj presude jer to nije normalno i izgovorili smo samo jednu rečenicu - da nećemo dozvoliti nikome da ruši Republiku Srbiju ni Republiku Srpsku', podsjetio je Vučić.

'Samo 48 sati nakon te izjave, koja je bila pomiriteljska i nismo pravili dramu kad nečijeg prvog predsjednika proglasite ratnim zločincem, uslijedile su nove najave tužbi za genocid. Onda je došla presuda Šešelju. To je nedvosmisleno bio politički proces i kad su ga tražili i pustili iz Haaga. Da smo ga prije dvadeset dana pustili, zamislite kako bi to izgledalo', kazao je Vučić.

'Ponosan sam na činjenicu što je Vlada Srbije štitila zakon i dostojanstvo građana Srbije i građanina Šešelja. Nemam nikakav animozitet prema njemu. Želim mu svu sreću. Imamo problem samo s njegovom politikom koja gura Srbiju u prošlost, probleme, muke, koja bi nas izolirala od drugih naroda na Balkanu i šire. Žestoko ćemo joj se suprotstavljati', naglasio je Vučić, kazavši da Srbija ispada kužni gubavac na kojega uvijek možete prosuti smeće.

'Ako kažnjavamo naše zločince, red je da se zna tko je iskopao oči Iliji Nikoliću, a ne da nam takvi sole pamet. Nekima je i 40 godina za Karadžića bilo malo, ne bi im bilo dovoljno ni 140, jer je važno da Srbija bude napadnuta. Poslije toga je došla presuda Šešelju. Otpočetka je bio to politički proces', ustvrdio je Vučić i dodao: 'Nitko neće odgovarati za ubijene na Petrovačkoj cesti u Oluji, nitko nije odgovarao za to. Moramo naučiti da naše suze imaju roditelje samo u Srbiji i nigdje više. Ostaje naše da pamtimo naše žrtve. Naša obveza je da budemo drugačiji od onih koji nam drže prodike, da poštujemo hrvatske i muslimanske žrtve. I majke i Almire i Enesa i Stipe i Franje, da tu pokažemo razliku između nas, srpsku veličinu. Da pokažemo da možemo i znamo razgovarati sa svima.'

'Hoćemo shvatiti druge kao što smo čekali i nadali se da oni razumiju nas. Više to ne očekujemo. Ako neodgovorni dobiju podršku naroda, ako netko misli da laka rješenja, da su sukobi rješenja te da ćemo svakog dana jedni drugima činiti nešto loše, to je najgore za našu zemlju. Kao što je katastrofalno to da neki lideri vrijeđaju pripadnike manjina... Ovdje svatko ima pravo pripadati bilo kojoj stranci, nitko to ne može zabraniti. Takvu ljagu s lica Srbije ćemo morati sprati u budućnosti', poručio je Vučić.

'Poziv je ovo građanima i upozorenje, možda posljednje, jer dobro znam koliko nešto lako sjeda, koliko nešto s dobrog puta može voditi u ponor... Hoću li bezbroj puta čuti 'znamo gdje si bio prije dvadeset i koju godinu' - to govori samo o onima koji stalno žive u prošlosti. Molim ljude da razmisle žele li da Srbija bude stabilna i sigurna ili da se vraća u vrijeme koje je davno prošlo i koje je iza nas', kazao je srpski premijer.

'Slanje ljudi u Srebrenicu da slave presudu nije dobro, to je bahato, vraća nas u poziciju gubavca o kojem sam pričao. Za Srbiju bi bila velika opasnost kad bi neodgovorne snage dobile podršku naroda', kazao je Vučić, a upitan mogu li pomirljive poruke nakon haških presuda ugroziti rezultate njegove stranke na izborima, odvratio je: 'Nikad nismo bili bliže gubitku izbora. To je vrlo realno, na narodu je da odluči. Ekonomija zemlje je stabilna, napreduje, smanjujemo dug i deficit', dodajući: 'Kad sam rekao da gubimo izbore, nisam mislio pojedinačno kao stranka, nego svi zajedno.'

Vučić je kazao da se nije čuo sa Šešeljom nakon presude i dodao: 'Već godinama ne razgovaramo, osam mislim. Ne želim mu ništa loše, njemu i obitelji želim u životu sve najbolje, ali u politici ne vidim nikakvu sličnost i suprotstavit ću mu se. Ni danas nisam htio odgovarati na brojne uvrede iz Hrvatske, ne zato što ne smijem, nego zato što mislim da je važnije da čuvamo državu od skupljanja poena.'

S obzirom na to da govori o političkoj ulozi Suda, Vučića su novinari pitali jesu li odluke bile usmjerene na neki način protiv njega jer je u tijeku izborna kampanja, na što je on kazao: 'Taj čovjek je proveo u zatvoru 12 ili 13 godina... Nije nam baš ulog za mjerenje. Da me netko pita hoću li sjediti u fotelji ili ne, ili želim li slobodu, ne bih se htio s tim mjeriti. Bilo bi smiješno da govorim o odnosu Haaga prema meni. Znali su kad su izbori kad su zakazali izricanje i sadržaj presude.'

'Nije njima cilj da prevladaju. Nekima, Haagu je interes da Vlada Srbija ne bude snažna, već da kao u lutkarskom kazalištu upravljaju... Ne bih isključio da je to jedan od razloga, ali nećemo ulaziti u teorije zavjere - ja sam vrlo oran i raspoložen za borbu', poručio je Vučić.

Istaknuo je i da će učiniti sve za stabilnost regije te potvrdio da će ići u najavljen posjet Mostaru, a komentirajući zabranu ulaska za Šešelja u Hrvatsku, kazao je da je 'valjda popularno da je Srbija vreća za udaranje i da uvijek mogu donijeti odluku kakvu hoće. Nadam se će histeriju svi utišati jer mi ne histeriziramo. Mi ćemo se uvijek ponašati tako da štitimo prava građanina Srbije, što je i Šešelj, no bitno je to što se ne slažemo s njegovom politikom. Mi pitamo samo što je s Darkom i Nevenkom od 11 godina i tko ih je ubio. Nadam se da će prestati s takvim odlukama, to nije pitanje odluka spram Šešelju, nego spram građana Srbije, koliko god mislili da je Šešeljov rad katastrofalan i užasavajući za Srbiju'.

Upitan što danas misli o projektu velike Srbije i svojem tadašnjem djelovanju, Vučić je uz opasku 'zahvalan sam što ste mi potvrdili da je novinarima dostavljena lista pitanja', ustvrdio: 'S nečijom politikom se možete slagati ili ne slagati. U najteže vrijeme, kada nisam bio zastupnik, a bio najzaslužniji za rezultat te stranke... izašao sam iz te stranke i dobio povjerenje naroda'. 'Politika mržnje je napredovala u Srbiji, postoji ne samo kod pristalica na desnici, nego i kod onih na lažnoj ljevici koji su bili dio pljačkaške privatizacije. Politika velike Srbije nije politika budućnosti i nije politika ove vlade, nije ni bila', ustvrdio je Vučić.

Osvrćući se na reakcije na presude, kazao je da 'kod njih (u Srbiji - op.a.) nijedna presuda ne vrijedi ni za što. Kod nas svi sve znaju - to je Srbija. Zato sam molio narod da sebe pokušamo promijeniti, da budemo bolji. Hrvati su bili konsternirani, užasnuti kad je Gotovina osuđen prvostupanjski. Tako su bili i sa Šešeljom jučer. A nisu bili šokirani kad je Gotovina pušten i kad se ne zna tko je ubio Danka i Nevenku na Petrovačkoj cesti. Tako je i u Srbiji, ako vam se sviđa politika, on je nevin, ako vam se ne sviđa, on je kriv, makar ga 5000 sudaca oslobodilo'.

Osvrćući se na izjavu Milorada Pupovca da je presuda poručila kako se više isplati govor mržnje i rata, nego pomirenja, Vučić je kazao: 'Nemojte misliti da je ovo podrška nacionalističkim snagama, koje rastu svuda i svi im se dodvoravaju. Zato s ponosom kažem da nema kompromisa s njima.'