KUČAN 2007.

'Hrvati prema Slovencima imaju kompleks superiornosti!'

12.04.2013 u 15:50

Bionic
Reading

Hrvati prema Slovencima imaju 'kompleks superiornosti', a 'naivno' je očekivati da će granični prijepor dviju država nastati s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, neke su od ocjena koje je Milan Kučan dao 2007. godine tadašnjem američkom veleposlaniku u Ljubljani Thomasu Robertsonu, u dužem neformalnom razgovoru, na ručku tijekom kojega se američki diplomat zanimao za stanje na na slovenskoj političkoj sceni, ali i poglede Kučana na vanjskopolitička pitanja

U povjerljivoj diplomatskoj bilješci za američko ministarstvo vanjskih poslova, poslanoj 5. veljače 2007. godine, koju je nedavno objavio WikiLeaks, a čiji sadržaj prenose ovih dana i slovenski mediji, Robertson za Kučana, koji tada već 5 godina nije predsjednik države, kaže da mu je jasno zašto je bivši predsjednik među Slovencima još uvijek omiljen i utjecajan, da je otvorena i pristupačna osoba, a s druge strane i iskren jer ne govori samo ono što sugovornik želi čuti.

Razgovor je vođen prigodom neformalnog ručka, a Kučan se osvrnuo i na odnose s Hrvatskom, izrazivši žaljenje što još nije riješen granični spor dviju država, a osobito što nije došlo do realizacije tzv. parafiranog sporazuma Drnovšek - Račan i što se obje strane u tom sporu ponašaju 'iracionalno'.

'Kučan se požalio na mnoge mogućnosti koje su izgubljene, a kojima se granično pitanje moglo riješiti, od sporazuma Drnovšek-Račan do njegovih vlastitih dogovora s bivšim hrvatskim predsjednikom Franjom Tuđmanom', navodi u bilješci Robertson.

Prema navodu američkog diplomata, Kučan je za odbijanje parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan na hrvatskoj strani okrivio 'pravnike i intelektualce u Zagrebu' koji su sporazum napali u javnosti, prestrogo tumačeći odredbe međunarodnog prava o razgraničenju, ali i 'zbog nacionalističkih predrasuda'.

Mišljenja kako će granični prijepor postati nevažan jednom kad Hrvatska uđe u EU su pogrešna, nadati se da će granični problemi nestati s ulaskom Hrvatske u EU je naivno, a Europska unija će napraviti pogrešku ako to pitanje bude i dalje ignorirala, ocjenio je u razgovoru s Robertsonom početkom 2007. godine Milan Kučan.

Komentirajući odnose sa susjednom državom i medijsku atmosferu koja je oko graničnog prijepora s Hrvatskom bila stvorena, Kučan je izrazio nezadovoljstvo što je pitanje previše eksploatirano te ocijenio da u sporu postoje 'iracionalnosti' na obje strane, ali da ih je u Hrvatskoj više.

Budući da se granični spor toliko eksploatira u javnosti i da to političari na obje strane dopuštaju, bilo bi možda bolje da se prijepor oko granice na moru 'zamrzne', a u međuvremenu sklopi dogovor o zajedničkom ribolovnom režimu, mišljenje je što ga je iskusni slovenski političar iznio u razgovoru s američkim diplomatom.

Pri tome je Kučan, kako se navodi u Robertsonovoj depeši, hrvatsku nepopustljivost u vezi s mogućim koncesijama Sloveniji glede granice pokušao protumačiti i svojim osjećajem da Hrvati navodno imaju prema Slovencima 'kompleks superiornosti' koji se zasniva na povijesnim okolnostima.


'Kučan je rekao da Hrvati imaju kompleks superiornosti i to povezao s poviješću državnosti, da je Hrvatska već bila nezavisna država, a da je Slovenija to postala tek 1991. godine', naveo je Robertson u depeši o svom razgovoru s Kučanom.

Kučan je američkom diplomatu rekao da iz povijesnih razloga Hrvatska sebe smatra rimokatoličkim bastionom prema islamu i srpskom pravoslavlju te da je prema shvaćanju Hrvata njihova zemlja imala svoju težinu i za vrijeme Austrougarske, dok je Slovenija tada bila manje važna. Uz te povijesno-psihološke okolnosti Kučan je američkom diplomatu, kao faktor koji otežava dogovor, naveo i trgovinu oružjem iz Slovenije prema jugu u vrijeme raspada Jugoslavije te da sve emocije koje su uz to vezane onemogućuju Hrvatskoj da bude kooperativnija prema Sloveniji kako bi se granični spor konačno riješio.