ISTRAŽIVANJE GALLUPA

Hrvati najmanje jugonostalgični od svih građana bivših republika

18.05.2017 u 15:24

Bionic
Reading

Iako je jugonostalgija još uvijek jaka među državama na području Jugoslavije, prema istraživanju Gallupa najmanje pate Hrvati i državljani Kosova

U Hrvatskoj samo 23 posto građana smatra da je im je proces raspada Jugoslavije štetio, a 55 posto građana Hrvatske smatra da su imali više koristi od raspada bivše zajedničke države, prenio je rezultate istraživanja portal Radija Slobodna Europa.

Istraživanje je pokazao da 41 posto stanovnika Slovenije smatra da im je raspad Jugoslavije donio štetu, a 45 posto – korist. Najsnažniji osjećaj nezavisnosti imaju odrasli na Kosovu – čak 75 posto ispitanih smatra da je raspad Jugoslavije bio koristan za njih.

S druge strane, troje od četvero stanovnika Srbije i BiH smatra da je raspad Jugoslavije donio štetu njihovoj zemlji. Slično ruskim stavovima u vezi raspada Sovjetskog Saveza, Gallup navodi da Srbijanci imaju akutni osjećaj gubitka kao centralna nacija bivše multinacionalne države.

Prema istraživanju, 81 posto ispitanih u Srbiji i 77 posto u BiH smatra da je raspad SFRJ donio njihovoj zemlji štetu. U Crnoj Gori to misli 65 posto stanovništva, a u Makedoniji 61 posto.

Negativan stav u BiH povezan je, prema istraživanju Gallupa, s frustracijom zbog lošeg upravljanja zemljom. Više nego u bilo kojoj postjugoslovenskoj državi, ispitanici smatraju da zemlja ide u pogrešnom smjeru.