REHN ZA DIE WELT

'Hrvati moraju još puno raditi prije ulaska u EU'

29.04.2009 u 14:42

Bionic
Reading

Hrvatska mora još mnogo toga učiniti prije ulaska u EU, a to uključuje borbu protiv korupcije, bolju suradnju s haškim sudom, te restrukturiranje brodogradilišta i prilagođavanje pravosuđa, kazao je povjerenik za proširenje Europske komisije Ollie Rehn u intervjuu za njemački list Die Welt

ZAGREB - "Hrvatska mora prije ulaska u EU napraviti još mnogo domaćih zadaća. Vlada u Zagrebu mora se jače boriti protiv korupcije a i suradnja s međunarodnim sudom u Den Haagu mora se bitno poboljšati", rekao je Rehn, te dodao da uz to Hrvatska mora restrukturirati brodogradilišta i prilagoditi svoje zakonodavstvo onome EU-a.

Povjerenik za proširenje nije želio predviđati hoće li Island i Hrvatska zajedno ući u Uniju, ističući da "ne daje takve prognoze". Island je, kazao je, dobrodošao u Uniju, jer "to je zemlja s dugom demokratskom tradicijom i već primjenjuje gotovo dvije trećine europske pravne stečevine".

Što se tiče ulaska Turske, Rehn je kazao da je Turska u posljednjih deset godina postigla bitan napredak, ali da Unija od Ankare očekuje i daljnje korake - između ostalih, poboljšanje zaštite žena i manjina.

Rehn je dodao da će Europska komisija do kraja lipnja s Turskom otvoriti poglavlja o porezima i socijalnoj politici, te istaknuo da je Turska važna tranzitna zemlja za naftu i plin te da bi pregovori mogli pojačati suradnju u području energetike između Bruxellesa i Ankare.

Proces proširenja Unije mora se nastaviti, smatra Rehn.

"Zemlje zapadnog Balkana trebaju uvjerljivu europsku perspektivu, koju smo im obećali 2003. godine", ocijenio je za Die Welt.

Proširenje Europske unije omogućilo je veću stabilnost i sve strane su od toga imale gospodarske koristi, smatra Rehn, te zaključuje kako je itekako važno što prije ratificirati Lisabonski ugovor.