STRAH OD KAZNE

Hrvati iz BiH vraćaju hrvatske osobne iskaznice

22.11.2013 u 12:17

Bionic
Reading

Zbog straha od novčanih kazni i mogućnosti da im osobna bude oduzeta, neki stanovnici pograničnih područja uz hrvatsku granicu koji žive u Hercegovini ovih dana su u policijskim postajama zatražili odjavu prebivališta i poništenje osobnih iskaznica

Neslužbeno doznajemo da je Policijska postaja Vrgorac počela izdavati Rješenja o odjavi prebivališta po službenoj dužnosti osobama koje nisu pronađene na prijavljenoj adresi prilikom policijske provjere.
Policajci su, naime, provjeravali određeni broj ljudi, koji i nakon nekoliko puta nisu pronađeni na navedenim adresama, za takve osobe su pokrenuli postupak odjave prebivališta, jer je i službeno utvrđeno da ne žive na navedenoj adresi.

Nakon što dobiju Rješenje o odjavi prebivališta po službenoj dužnosti, isti su obavezni donijeti osobnu iskaznicu u Policijsku postaju na poništenje. Ukoliko se ne donesu iskaznicu na odjavu, a prilikom policijske provjere se zateku s tom osobnom iskaznicom, ili je negdje uporabljuju odmah im slijedi novčana kazna od pet tisuća kuna.

Zakon o prebivalištu u Hrvatskoj, usvojen prošle godine, propisao je da su osobe koje ne žive na adresama u Republici Hrvatskoj dužne do 29. prosinca ove godine odjaviti prebivalište i vratiti osobnu iskaznicu. Ukoliko ne odjave prebivalište i ne vrate iskaznicu, prijeti im novčana kazna do 5.000 kuna i oduzimanje osobne iskaznice.

Sukladno spomenutom zakonu, obveza odjave prebivališta u Republici Hrvatskoj vrijedi za one hrvatske državljane koji su se iselili iz Republike Hrvatske radi trajnog nastanjenja u drugoj državi i one koji nikad nisu živjeli na adresi koja im upisana kao prebivalište.

Prebivalište moraju odjaviti prije iseljenja, a ako su to propustili učiniti, odjavu mogu zatražiti i putem nadležne diplomatske misije - konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u koju su se iselili.

Procjenjuje se da više desetaka tisuća Hrvata iz Bosne i Hercegovine posjeduje i hrvatske dokumente, a kako se odjavom prebivališta ne gubi hrvatsko državljanstvo, dio njih se odlučio odjaviti i vratiti iskaznice te izbjeći novčane kazne koje bi ih mogle zahvatiti nakon 29. prosinca.