MAMAC ZA ULAGAČE

Hrvati, Bugari i Makedonci stvaraju regionalnu burzu

20.05.2014 u 10:37

Bionic
Reading

Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza utemeljile su zajedničko društvo sa sjedištem u Makedoniji s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture potrebne za trgovanje društvima uvrštenima na ove tri burze

Predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić ističe kako već neko vrijeme razmatraju opcije kojima bi povećali vidljivost i učinkovitost svojih tržišta te da se ovaj vid suradnje pokazao logičnim rješenjem.

Zajednička trgovinska platforma realizirat će se uz potporu Europske banke za obnovu i razvoj.

'Zadovoljni smo time što je EBRD spreman poduprijeti projekt raspoloživim donacijskim fondovima za projekte usmjerene razvoju tržišne infrastrukture. Vjerujemo da ćemo prvi sporazum o potpori potpisati za nekoliko tjedana, a potom i konačni sporazum o projektu', izjavila je Gažić.

Direktor Makedonske burze Ivan Šteriev naglašava kako će suradnja omogućiti ulagateljima jednostavniji pristup tržištima kapitala u Hrvatskoj, Makedoniji i Bugarskoj, a nadaju se da će se u budućnosti projektu pridružiti i druge regionalne burze.

'Također težimo privlačenju ulagatelja na regionalnoj osnovi. Jednostavnost, učinkovitost i angažman svih uključenih strana jamči uspješnost ovog projekta', dodao je direktor Bugarske burze Ivan Takev.

Sljedeći korak u razvoju projekta kreiranje je tehničkog rješenja platforme za prosljeđivanje burzovnih naloga, čija je realizacija predviđena za sljedeću godinu, navodi se u priopćenju.