dalibor magdić

Hrvat tužio Stožer civilne zaštite EU sudu za ljudska prava: Izgubio je, epidemiološkim mjerama mu nisu kršena njegova prava

01.09.2022 u 15:12

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) odbio je tužbu Dalibora Magdića protiv Hrvatske u kojoj taj građanin tvrdi da mu je stožer civilne zaštite epidemiološkim mjerama za suzbijanje epidemije koronavirusa kršio prava koja jamči Europska konvencija

Podnositelj zahtjeva tvrdio je pred tim sudom da mu je RH mjerama koje je poduzela na početku izbijanja pandemije covida kako bi spriječila njezino širenje povrijedila pravo na slobodu vjeroispovijedi, pravo na slobodu okupljanja te pravo na slobodu kretanja, precizirao je Ured zastupnice RH pred ESLJP-om.

Iz Ureda zastupnice priopćili su kako je ESLJP prihvatio argumentaciju zastupnice da zahtjev podnositelja predstavlja actio popularis (tužba koja pripada svim građanima) te da se stoga podnositelj ne može smatrati žrtvom povrede Konvencije.

U Uredu dodaju kako podnositelj zahtjeva nije iznio informacije o svojoj osobnoj situaciji niti je pokazao kako su točno mjere Stožera civilne zaštite RH utjecale ili mogle izravno utjecati na njega.

  • +8
Cijepljenje protiv koronavirusa Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

''Stoga je taj Sud zaključio da podnositelj zahtjeva općenito prigovara odlukama Stožera civilne zaštite o protupandemijskim mjerama, smatrajući da su njihovim donošenjem njemu automatski povrijeđena konvencijska prava'', izvijestio je Ured.

Ova odluka je konačna i dostupna na web stranici ESLJP (www.echr.coe.int/hudoc) na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnice.