Hruskavo kremasta pita od višanja

Hruskavo kremasta pita od višanja

19.06.2012 u 22:44

Bionic
Reading

... s kremom od mascarponea, slatkog vrhnja, amaretta i preprženih listića badema. Totalna predljetna dekadencija!

I opet slatko kiselo i opet hruskavo i kremasto i opet te višnje iz vrta, nešpricane, s ljubavlju obrane!


Ilustracija za to koliko je vruće bilo dok sam ovo snimala. Dakle vrtne višnje prije i ...


... nakon 5 minuta!


Bila sam lijena mijesiti tijesto pa sam na Dolcu kupila gotovo kakti prhko koje je više nalik lisnatome, ali za ovaj recept kao takvo zapravo - idealno


Naime ima jedna caka kojoj me podučila moja dubrovačka Martha Stewart
aka Nike, a to je da tijesto tik pred kraj pečenja, domaće ili kupovno, premažem bjelanjkom i vratim na par minuta u pećnicu


Tako se stvori zaštitni sloj kroz kojega ne može prodrijeti kremasto punjenje,
a tijesto dobije zamamnu hruskavost koja u kombinaciji s kremom stvara pamtljivo čulno zadovoljstvo!

Pita mora odstajati neko vrijeme u frižideru stoga je tanki sloj obrane od gnjecavosti ne samo poželjan nego i nužan.


Dakle, recept je jednostavan, naravno, slastan i mastan, ali su višnje kisele i zdrave pa zato ne deblja ;)

Malo amaretta, malo preprženih bademovih listića, mascarpone, domaće slatko vrhnje, limunova korica i domaće višnje ... nema tu greške!


Ako uz to
zamućkate modificirani amaretto sour koktelčić (čep dva amaretta, sok 1 limete, led, višnje) uživancija će biti - potpuna!

za jednu pitu


tijesto

kupovno lisnato ili prhko

ili

7 žlica maslaca
šalica mljevenih badema
3 žlice šećera
šalica namjenskog brašna
prstohvat soli
1/4 žličice amaretta

punjenje

250 g mascarponea
1/2 šalice slatkog vrhnja
2 žlice šećera u prahu
1, 2 šalice odkoščenih višanja
1/4 šalice preprženih listića badema
čep, dva amaretta

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Ako radite s kupovnim prhkim tijestom pobrašnite kalup za pite, rasprostrite po njemu tijesto i ubacite u pećnicu. Kad se malkice zažuti izvadite ga i premažite bjelanjkom pa vratite u pećnicu. Mora se peći 15 do 20 minuta sve zajedno.

Ako ste vrijedna pčelica umijesite tijesto tako da u jednoj posudi pomiješate mljevene bademe s 1 žlicom šećera. Dodajte maslac i mijesite dok se ne pretvori
u drobljenac. Dodajte brašno, sol, ostatak šećera i amaretto i mijesite dok se ne poveže i postane, ali i ostane, manje drobljenasto.

Prstićima razmijesite tijesto po pobrašnjenom kalupu i ubacite frižider na 30 minuta.
Izvadite ga iz frižidera i ubacite u pećnicu. Pecite ga 20 minuta s tim da 5 minuta prije kraja pečenja izvedete Nikintrik s bjelanjkom.

Kad je tijesto gotovo izvadite ga iz pećnice i pustite da se ohladi.


Za to vrijeme zamućkajte punjenje. Prvo prepecite listiće badema i stavite ih sa strane da se ohlade


Potom u posebnoj posudi pomiješajte mascarpone, slatko vrhnje, limunovu koricu,
amaretto, šećer u prahu i jedan dio ohlađenih, preprženih listića badema (drugi će vam dio trebati za ukrašavanje)

Stavite smjesu u frižider i pustite petnaestak minuta da se hladi.

Kad je sve ohlađeno izvadite smjesu iz frižidera i razmažite ravnomjerno po tijestu.
Ubacite u frižider na 30 minuta.


Kad je pak opet sve dovoljno hladno i stisnuto (na mojim fotkama nije dovoljno, ali tko bi od tih silnihhlađenja dočekao jedenje ove divote!) posipajte površinu višnjama ipreostalim listićima badema


Servirajte uz amaretto sour ili bez ičega! Dovoljno je fino da vam ništa uz to neće zatrebati Zapravo, nećete moći misliti ;) ...

Za moje žene i sve ludosti koje ćemo činiti ovaj vikend u Splitu ;). Jedna od njih je mumat ovu pitu, a druga plesat' mambo! Ljetooooo!!!!