ANTIFAŠISTI

HRT u službi falsifikata povijesti

16.05.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Iz Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABAH) ustvrdili su danas da godinama upozoravaju Hrvatsku radioteleviziju (HRT) da je u službi falsifikata povijesti te da i ove godine, 'prenoseći skup nostalgičara za propalom NDH – 11. svibnja novinari HRT-a niti jednom riječi nisu spomenuli što je prethodilo Bleiburgu'

Sustavno se na HRT-u prešućuje, kao što to čine pojedini novinari i govornici na Blajburškom polju, što je to ustaški režim činio od 10. travnja 1941. godine do 15. svibnja 1945., upozoravaju u priopćenju iz SABAH.

Nema sumnje da su nakon kapitulacije nacističkih okupatora, te zarobljavanja pripadnika vojske takozvane NDH ubijani i nevini ljudi, navodi se u priopćenju i dodaje da se ne smije se zaboraviti da je upravo zločinačko četvorogodišnje divljanje ustaša, četnika i nacista prouzrokovalo takvu odmazdu.

"Zato valja objektivno iznostiti činjenice, a ne lažima stvarati klimu mržnje za nove podjele i sukobe", poručuju iz SABAH-a.

Podsjećaju da je već travnja 1941. ustaški režim donio rasne zakone kao temelj za progon Židova, Srba, Roma. Donesena je uredba sa zakonskom snagom o zabrani ćirilićnog pisma, koje je prvobitno bilo hrvatsko pismo, zatim o označavanju Židova Davidovom zvijezdom i Srba bijelom trakom.

Već tog istog travnja 1941. ustaše su formirale logor Danica kod Koprivnice u kojem je bilo zatočeno 3000 Židova i Srba, od kojih se gotovo nitko nije vratio kući. U Gudovcu je 25. travnja 1941. ubijeno 196 osoba srpske nacionalnosti, među kojim su bila tek rođena djeca, starci i žene. Sljedećeg dana u Garešnici nastavljeno je ubijanje Srba tog i okolnih mjesta. Dana 6. svibnja 1941. godine ustaše iz Karlovca, uz pomoć nekih Hrvata iz okolnih mjesta u Veljunu, ubijaju 560 Srba. Ubijanje nastavljaju u Banskom Grabovcu, u Jadovnom, Đakovu, Jasenovcu i tako redom, navode iz SABAH.

Samo u Jasenovcu ubijeno je 21.000 djece starosti do 14 godina od ukupno oko 100.000 ubijenih. Hrvatska i BiH prekrivene su grobištima osoba koje su ubili ustaše, nacisti i fašisti i sve se to prešućuje, tvrde u SABAH

Prema njihovom sudu umjesto toga sustavno se brane sluge okupatora – ustaše, kao žrtve komunista, dakle, oni koji su bili žrtve ustaša sada su postali zlikovci, a stvarni zlikovci uzdižu se na pijedestal žrtve.

Smatraju da je žalosno da taj flasifikatorski trend uporno podupire i dio svećenstva katoličke crkve u suglasju s Glasom koncila i Biskupskom konferencijom "Pax et justitia"", ali i neki povjesničari iz Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar".