NESPOSOBNO RUKOVODSTVO

HRT u minusu 130 milijuna kuna, prijete otkazi

19.05.2009 u 11:13

Bionic
Reading

Danas zakazana sjednica Programskog vijeća HRT-a, na kojoj će se raspravljati o rebalansu Poslovnog plana HRT-a za 2009. godinu, javnosti će otkriti šokantan podatak da je HRT u minusu od čak 130 milijuna kuna, jer prihodi od oglašavanja neće biti planiranih 480 nego svega 350 milijuna kuna, piše Business.hr

Ljudi koji vode javnu televiziju tek su krajem veljače, kad je kriza već divljala, shvatili da moraju smanjiti planove prihoda. Navodno za nerealna očekivanja krive marketinške agencije čija provizija raste s brojem emitiranih reklama te su, ne obazirući se na recesiju, napuhali prihode od marketinga.

Danas će glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić i ravnatelj HRT-a Blago Markota pokušati Programskom vijeću dati neka rješenja, a možda i pokušati objasniti kako ih je uspjela iznenaditi kriza o kojoj se toliko priča.

Prema prijedlogu rebalansa Poslovnog plana, šteta bi se trebala sanirati 'optimalizacijom zaposlenih' odnosno otpuštanjima, a tzv. 'crni scenarij' predviđa kresanje plaća zaposlenicima. Naravno, tek treba vidjeti kako će djelatnici HRT-a reagirati na takvu vijest te hoće li doći u pitanje normalno funkcioniranje javne televizije.

Business.hr doznaje da vanjskim suradnicima već kasne honorari, a HRT se navodno zadužio za veći iznos.

Međutim, čak niti vrlo radikalnim rezovima na zaposlenicima nije moguće nadoknaditi minus od 130 milijuna kuna, pogotovo jer je, prema računici upućenih, realni minus čak dvostruko veći od spomenutog.