KREĆE NATJEČAJ

HRT traži glavne urednike radija i televizije

07.10.2011 u 12:34

Bionic
Reading

HRT će u srijedu 12. listopada raspisati javni natječaj za glavne urednike HTV-a i HR-a koji će biti otvoren do 2. studenog, odlučeno je na sjednici Programskog vijeća HRT-a. Nakon što se otvore pristigle ponude uslijedit će proces u kojem će se po prvi put zaposlenike pitati koga žele za šefa, iako njihovo mišljenje u konačnici neće biti presudno

Prije nego što Uprava HRT-a predloži koga želi vidjeti na tim funkcijama, a Vijeće ga prihvati na mandat od četiri godine, kandidati će morati pribaviti mišljenje urednika i novinara i/ili drugog osoblja koje kreativno sudjeluje u stvaranju programa.

Prema Statutu HRT-a, postupku pribavljanja mišljenja se mora odazvati najmanje 30 posto urednika i novinara i/ili drugog osoblja koje kreativno sudjeluje u stvaranju programa, s tim da je mišljenje pozitivno ako se tako izjasnilo najmanje 50 posto svih koji su sudjelovali u postupku. Koliko je točno 30 posto kreativnog osoblja, od oko 3500 zaposlenih na HRT-u, odredit će Uprava posebnom odlukom koju tek treba donijeti.

Prođe li sve po planu, glavni urednici u svoje bi fotelje mogli zasjesti netom pred parlamentarne izbore zakazane za 4. prosinca.

Osim o raspisivanju natječaja, članovi PV-a ponovno su poveli raspravu o tome koja je njihova uloga i mogu li razgovarati o programskoj shemi. Predsjednica Vijeća Nada Zgrabljić Rotar izvijestila je da je bila na sastanku s predstavnicima Ministarstva kulture od kojih je tražila mišljenje može li PV raspravljati o programskoj shemi.

'Mi o sadržaju emisija i programskoj shemi ne bismo smjeli raspravljati. Naša nadležnost je praćenje ispunjavanja ugovora koji je HRT potpisao s Vladom. O tome što će se i kada emitirati odlučuje glavni urednik, i to je u njegovoj domeni', kazala je Zgrabljić Rotar.

Unatoč izrečenom, Josip Čerina upitao je je li točno to da se početkom iduće godine ukida emisija 'Globalno sijelo', koju je do smrti uređivao i vodio Joško Martinović.

'To je emisija za koju smo svi emotivno vezani. Nakon što je ustanovljena nagrada koja je nazvana po Jošku, dodatno smo razmišljali što bismo s emisijom. Treba reći i da je došlo do osipanja ekipe koja ju je radila, jer su ljudi otišli na druge projekte.

No unatoč tome emisija ide i ja bih osobno voljela da izdrži do kraja ove sezone, odnosno do ljeta. Nakon toga mislimo da bi možda mogla ići u drugom formatu. Meni je jako stalo do toga, ali to će ovisiti o budžetu', zaključila je v.d. glavne urednice HTV-a Gordana Mrđen.