slobodni govori u saboru

Hrelja: Virus ulazi u domove za starije zbog nestručnosti i neodgovornosti

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 16.04.2020 15:00
  • Objavljeno 16.04.2020 u 15:00
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja ustvrdio je u četvrtak da koronavirus ulazi u domove za starije i nemoćne zbog nestručnosti, nedovoljne brige i zapuštenosti sustava.

„Pitamo se kako u mrežu domova čiji su osnivači županije može ući virus, može eto zbog šlamperaja, neodgovornosti, nestručnosti, nedovoljne brige i nadzora”, kazao je Hrelja iznoseći u Saboru stajalište Kluba zastupnika HSU-a, SNAGA-e i Nove politike.

Ističe da sada stare greške dolaze na naplatu. „Imamo zapostavljen i zapušten sustav, a sustav je onoliko jak koliko je jaka najslabija karika u lancu”, kazao je te istaknuo da možemo i moramo bolje.

„Jedan od kriterija za popuštanje mjera je nedozvoljavanje ulaska Covida-19 u zdravstvene ustanova i domove. Hoće li se karantena produljivati zbog nebrige u domovima?”, upitao je Hrelja.

Zaključno je zahvalio i odao priznanje svima koju su unatoč svemu obranili domove od ulaska koronavirusa.

Sonja Čikotić u ime Klub zastupnika Mosta pozvala je da se u vrijeme kada se svi pozivaju na solidarnost i zajedništvo napraviti iskorak u smjeru da se onima koji dobro žive i imaju velike plaće, menadžerima raznih agencija s 30 do 40 tisuća kuna mjesečno, ograniče primanja.

Iznoseći stajalište  kluba zatražila je i da se onemogući "pojedinima kastama" da krizu iskoriste za bogaćenje.

Ante Pranić (Klub Nezavisne liste mladih) istaknuo je da je danas 150 tisuća nezaposlenih, 35 tisuće više u odnosu na travanj prošle godine te da treba razmišljati o suštinskim reformama, teritorijalnom preustroju i rezovima u državnoj upravi.

„Ako nam ova kriza ne otvori oči i ne provedu se suštinske reforme i rezovi te teritorijalni preustroj , onda kada ćemo?”, upitao je Pranić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!