slobodni saborski govori

Hrelja traži da se poveća cenzus za dopunsko osiguranje, Bulj da se ograniči starost autobusa, a Vukovac žali za Đurom Đakovićem

30.09.2021 u 15:11

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Silvano Hrelja (HSU) izvijestio je u četvrtak da je u hitnu proceduru uputio izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju, kojima se predlaže povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje, što će biti korisno za oko 120.000 građana

Bit izmjena je povećanje cenzusa s 1600 kuna na 2000 kuna prihoda po članu obitelji, odnosno sa 2047 kuna na 2500 kuna za samca, rekao je Hrelja u slobodnom saborskom govoru.

Temeljem tog prijedloga, svi koji će nakon 1. studenoga imati manje prihode od navedenih dobit će besplatno policu dopunskog osiguranja, koja će za njih biti financirana iz državnog proračuna, kazao je.

Izrazio je uvjerenje da će se na taj način od značajnijeg financijskog izdvajanja zaštititi oko 120.000 građana, uglavnom umirovljenika, nezaposlenih i radnika.

„Mali zakon od dva članka proizvest će učinak od 100 milijuna kuna godišnje, koliko će kumulativno više ostati našim najsiromašnijim građanima“, ustvrdio je Hrelja koji je svoj prijedlog u proceduru uputio s potpisima zastupnika parlamentarne većine i dijela zastupnika oporbe.

Bulj Vladi: Ograničite starost autobusa

Ograničite starost autobusa, poručio je Vladi Miro Bulj (Most) podsjetivši da je pred neki dan opet izgorio autobus Prometa Sinj, vlasnika Mate Jujnovića, koji prevozi djecu.

"Svaki tjedan izgori jedan autobus u kojem se prevoze djeca, autobusi su stariji od 30 godina, od rere i Biblije", kazao je zastupnik i upitao resornog ministra Olega Butkovića zašto je starost taksija ograničio na pet godina, a ne i starost autobusa.

Zašto to radite, zašto šaljete djecu u smrt, pa kakva smo to država, upitao je Butkovića.

Bulja zanima i tko pogoduje Mati Jujnoviću, „u koju je hobotnicu uključen“ i tko mu daje potvrdu o tehničkoj ispravnosti vozila.

Vukovac: Jesmo li izgubili bitku za Đuru Đakovića

Zastupnica Ružica Vukovac (DP) upitala je jesmo li izgubili bitku za tvrtku Đuro Đaković ustvrdivši da predajom kompanije na upravljanje strancu Slavonci državi daju sve što imaju.

„Jesmo li izgubili bitku za Đuro Đaković i što znači kada Vlada kaže da mu traži strateške partnere, kada firma koja je bila gigant u proizvodnji i zapošljavanju bude svedena na jedna mali pogon”, upitala je Vukovac koju zanima i hoće li strateški partner zadržati radnike.

Smatra da je država mogla održati tvrtku narudžbama za oklopna vozila koja su potrebna Hrvatskoj vojsci. No, naša država samo zna prodavati, ustvrdila je Vukovac dodavši da je bilo mnogo konkretnih projekata, ali su svi pali u vodu zbog nesposobnosti politike i uprava.

„Predajom Đure Đakovića na upravljanje strancu Slavonci su državi dali sve što su imali”, zaključila je.