korona turizam

Hoteli ostvarili 44 posto lanjskih noćenja, ali prihodi su im niži

12.09.2020 u 09:33

Bionic
Reading

Iako su hoteli u dosadašnjem dijelu sezone ostvarili 44 posto lanjskog prometa anketa Hrvatske udruge turizma pokazala je da je financijski prihod još niži, i to za pet do 15 posto u odnosu na promet, što pokazuje da je bilo pritisaka na cijene smještaja, piše u subotu Jutarnji list

Hoteli s četiri zvjezdice, pojasnio je direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić, imali su oko 10 posto veću popunjenost nego hoteli ostalih kategorija, što pokazuje da su turisti, pandemiji usprkos, i dalje inzistirali na kvaliteti.

Kad govorimo o kampovima, ovdje financijski pokazatelji prate fizičke pokazatelje, prema kojima je u ovom segmentu ostvaren promet od 57 posto u odnosu na lani, a najmanji pad zabilježenje u segmentu kampova s pet zvjezdica, kojih je u Hrvatskoj, doduše, malo, ali je to indikacija smjera budućeg razvoja rekao je Ostojić.

U ime HUT-a, Udruge poslodavaca u hotelijerstvu i kampinga pohvalio je novu praksu ministrice, koja je na konferenciji za predstavljanje rezultata sezone okupila predstavnike cijelog sektora, napomenuvši da se time iskazuje poštovanje za doprinos onima koji su taj rezultat i ostvarili.

Kad je u pitanju turistički promet, podaci pokazuju da smo u periodu od siječnja do kraja kolovoza ostvarili 53 posto prošlogodišnjih noćenja, a rezultat za srpanj i kolovoz govori o udjelu od 62 posto iz 2019. godine. 

Najbolje je po pitanju prometa, ne računajući nekomercijalni smještaj, prošao segment nautike, koji je u srpnju i kolovozu na 70 posto lanjskog prometa, slijedi privatni smještaj koji je na 66 posto, kampovi s 57 te hoteli sa 44 posto udjela noćenja, donosi Jutarnji list.