još mjesec dana na slobodi

Horvatinčić osuđen prošle godine, a još nije u zatvoru; Županijski sud objasnio zašto

25.08.2020 u 18:01

Bionic
Reading

Županijski sud u Zagrebu priopćenjem je objasnio zašto Tomislav Horvatinčić, koji je prošle godine u osuđen na četiri godine i deset mjeseci zatvora jer je 2011. skrivio pomorsku nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par, još nije u zatvoru na odsluženju kazne

'Tomislavu Horvatinčiću je, zadnjim sudskim rješenjem, izvršavanje kazne zatvora odgođeno do 30. rujna 2020. te mu je naloženo da se, radi izvršavanja kazne, osobno javi 01. listopada 2020. u Centar za dijagnostiku u Zagrebu

Navedeno rješenje donio je sudac izvršenja nakon pribave stručnog mišljenja liječnika Zatvorske bolnice u Zagrebu o mogućnostima liječenja osuđenika u okvirima zatvorskog sustava Republike Hrvatske.

Naime, nakon pregleda liječničke dokumentacije, liječnici odgovarajućih specijalizacija dostavili su sucu mišljenje prema kojem se kod osuđenika Tomislava Horvatinčića radi o znatnom pogoršanju postojeće kronične bolesti koja se ne može liječiti unutar zatvorskog sustava, koje mišljenje je bilo zakonski temelj za donošenje rješenja u smislu članka 54. stavak 3. točka 1. Zakona o izvršavanju kazne zatvora.

Naglašava se da je ovakva odluka suca izvršenja sukladna dosadašnjoj sudskoj praksi i ni po čemu ne razlikuje od postupanja u drugim sličnim slučajevima', stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik suda Sudac Krešimir Devčić.