ODVJETNIK DJECE POGINULIH TALIJANA

'Horvatinčić je preko veleposlanika ponudio odštetu'

24.08.2011 u 18:49

Bionic
Reading

Dvadesetsedmogodišnji Federico Salpietro, sin para poginulog u pomorskoj nesreći koju je skrivio poduzetnik Tomislav Horvatinčić, kaže kako se nada da će postupak biti pravedan te da institucije neće sakriti nijedan detalj kobne nesreće

'Nisam mogao vjerovati da se njima takvo što može dogoditi. Iskusni su moreplovci', rekao je za Večernji list sin poginulih Francesca Salpietre (63) i Marielle Patelli (61) iz Padove, Federico Salpietro.

Njegov odvjetnik Luigi Pasini kaže da se mladić izvrsno drži, ali da njegova pet godina mlađa sestra Gaia Salpietro, studentica ekonomije na milanskom sveučilištu Bocconi, ne želi istupati u javnosti.

Podsjetimo, njihovi roditelji poginuli su nakon što je u njihovu jedrilicu pokraj Primoštena udario gliser zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića

Federico je nedavno bio u Šibeniku da provjeri kako napreduje istraga: 'Bio sam vrlo dobro primljen. Zahvaljujem svima, predstavnicima policije i lučke kapetanije, a posebno Hrvatima koji su pokazali veliku solidarnost.' Na pitanje je li imao problema s hrvatskim istražnim tijelima odgovara:

'Prvih dana sve je bilo u redu, ali kada smo sada tražili dodatne podatke, bilo je malo teže. Vjerojatno zato što je istraga u tijeku, zato što je potrebno da prođe neko vrijeme prije nego što se utvrde činjenice, ali ne bih htio da se nešto zataška, odnosno uvjeren sam da neće biti tako. Nadam se da će istraga biti transparentna', rekao je Federico, ali odmah dodao kako je od nesreće prošlo već tjedan dana, a 'još ne znam što se zapravo dogodilo.'

Odvjetnik Pasini kaže da će se brat i sestra prijaviti kao oštećena strana. Začudila ga je činjenica da je pozvano 15 svjedoka. Kaže da je nesreću vidio samo njemački turist, i to ne samo trenutak udara glisera o jedrilicu. Čuo je samo jak udarac, a bio je okrenut leđima. Poslije udarca okrenuo se i vidio što se dogodilo.

'Možda se, kada se iznosi broj od 15 svjedoka, misli i na sve one koji su bili u istrazi, vještake itd. Onda ima i više od 15 osoba koje mogu nešto kazati o tome kako se nesreća dogodila', kaže odvjetnik Pasini koji strahuje od poluistina koje se pojavljuju u nekim hrvatskim medijima.

Odvjetnik također kaže da je Horvatinčić poslao pismo talijanskom veleposlaniku u Zagrebu u kojem kaže da je voljan platiti odštetu. 'No o odšteti sada ne možemo ni govoriti, treba se zaključiti sudski proces', rekao je Pasini.