BRANIO SE LUDILOM

Horvatinčić je 1980. automobilom ubio pješakinju pa pobjegao

17.08.2011 u 10:07

Bionic
Reading

Tomo Horvatinčić, koji je jučer svojim gliserom skrivio nesreću u kojoj je poginulo dvoje talijanskih turista, iza sebe već ima jedno slično iskustvo. Naime, 1980. godine automobilom je usmrtio 75-godišnjakinju te pobjegao s mjesta nesreće

11. veljače 1980. godine na Zagorskoj cesti u Zagrebu automobilom je naletio na 75-godišnju Mandu Vučković i njezinu kćer, 53-godišnju Slavicu Nosek, kad su prelazile cestu, piše Večernji list.


Nakon 15 metara Horvatinčić se zaustavio, no nije izašao iz vozila ni pozvao policiju i Hitnu pomoć, već je nastavio s vožnjom. Starija žena preminula je u vozilu Hitne pomoći, dok je njezina kćer bila kritično, no preživjela je.

Tri sata nakon događaja policija je otkrila da je vozilom upravljao Horvatinčić, tada vlasnik kultnog restorana Babylon u koji su zalazili odvjetnici, suci i ostala društvena krema. Policija ga je neuspješno tražila u lokalu i stanu u Samoboru, a u Novakima, nadaleko od njegove kuće, zapazila je jedino oštećen Volkswagen zagrebačkih registracija. Iduću se večer Horvatinčić prijavio istražnom sudu, priznao bijeg i sudjelovanje u nesreći pa dao zanimljivo objašnjenje. 'Kad sam izišao iz automobila, priprijetio mi je neki čovjek, pa sam se prestrašio i pobjegao...'

Za Večernji list nedavno je pak izjavio da je tada pobjegao jer se bojao krvi, što mu je, kaže, za potrebe suda potvrdio i psihijatar. Zanimljivo, ali Općinsko javno tužilaštvo obustavilo je postupak protiv njega pa je obitelj žrtava nastavila privatno gonjenje. Tako je 1983. Horvatinčić osuđen na šest mjeseci zatvora, odnosno dvije godine uvjetno. Na tu je odluku podnio žalbu, baš kao i obitelj žrtava, ali 1984. nepravomoćna je presuda potvrđena.

Nakon što je Županijski sud 1984. Tomislavu Horvatinčiću potvrdio nepravomoćnu presudu, točnije uvjetnu kaznu za tragediju iz 1980, obitelj Nosek je u bijesu i očaju zapalila sve sudske spise. Članovi obitelji uvjereni su da je njihov odvjetnik zapravo bio 'Horvatinčićev igrač'. Horvatinčić pak ni danas ne želi priznati da se tada branio neuračunljivošću, nego samo kaže da je dobio psihijatrijsku potvrdu o strahu od krvi.

Horvatinčić je skrivio nesreću i 2009. u Bregani. Četvero ljudi, među njima dvoje djece, tada je lakše ozlijeđeno, a on je prošao bez ozljeda. Zbog presnažna stiskanja gasa izgubio je nadzor nad Landrover Range Roverom i udario u Opel Astru.