VOZIO PET PUTA BRŽE OD DOZVOLJENOG

Horvatinčić brinuo za jahtu ne za Talijane koje je usmrtio

29.08.2012 u 17:09

Bionic
Reading

Jahta zagrebačkog poduzetnika Tomislava Horvatinčića jurila je prosječnom brzinom od 26 čvorova prije sudara s talijanskom jedrilicom, na kojoj su živote izgubili supružnici Salpietro. To je peterostruko veća brzina od dopuštene. Posvjedočio je to na suđenju u Šibeniku Ivan Pavušić, koordinator Službe nadgledanja i upravljanja pomorskim prometom iz Splita

Kad su pomorski policajci stigli na mjesto nesreće, Horvatinčić je već nasukao jahtu na otok Maslinovik - kilometar od mjesta nesreće, otočića Barilca. Bio je u društvu jedne muške osobe - stranca i policajcima nije znao reći gdje su tijela unesrećenih, dodao je. Horvatinčić je pitao svjedoka je li, prema podatcima radara, u ijednom trenutku prije ili za vrijeme nesreće njegov gliser bio bliže od 300 metra od obale, na što je Pavušić odgovorio da nije.


Ispitan je i pomorski policajac Ivo Bulat koji je nakon nesreće telefonski kontaktirao Horvatinčića. Poduzetnik mu je rekao kako ima dvoje poginulih, a na Bulatovo pitanje zašto ih ne pokupi, Horvatinčić mu je odgovorio da su tijela vjerojatno potonula, rekao je svjedok. Također prema kazivanju Bulata, Horvatinčić je bio u šoku i rekao mu je da je jedrilica kod otočića Barilca, a nije spominjao kvar na motoru glisera.

Suđenje se nastavlja 4. rujna. Glavna svjedokinja koja je s Horvatinčićem bila na jahti u trenutku nesreće Ankica Đerđa Dilber još nije dala svoj iskaz, a on se očekuje na sljedećem ročištu početkom rujna. Sutkinja Maja Šupe Makon najavila je dovršetak suđenja i izricanje presude potkraj godine, piše hrt.hr.