TERASE RAZDORA

Horvatinčić bi mogao tužiti Bandića i Grad

06.10.2016 u 11:59

  • +4

Gradonačelnik najavio uklanjanje metalne konstrukcije s Cvjetnog trga

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Bionic
Reading

Konstrukcija za nove terase Hoto centra do sutra navečer ne bi trebalo biti, ako je vjerovati najavi zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a Gradu Zagrebu smiješi se moguća tužba tvrtke Tomislava Horvatinčića nakon najnovijeg Bandićeva prevrata. Prije manje od 24 sata gradonačelnik je, podsjetimo, tvrdio da je sve u redu i po slovu zakonskih propisa, a jutros 'ni vlastitoj mami ne bi dao da gradi kuću na Cvjetnom trgu'

'Po zaprimanju rješenja Grada Zagreba u konzultacijama s našim odvjetničkim društvom razmotrit će se i poduzeti odgovarajuće pravne radnje radi zaštite naših povrijeđenih prava', najavio je Krešimir Horvatinčić nakon što je zagrebački gradonačelnik najavio da će do sutra navečer ukloniti konstrukcije za nove terase Hoto centra na Cvjetnom trgu.

'Ne može se kuća graditi na Cvjetnom trgu, a odgovorni će biti sankcionirani', najavio je Bandić na jutrošnjoj konferenciji za medije na Cvjetnom trgu koju je sazvao poslije brojnih kritika građana iritiranih dodatnim oduzimanjem javnog prostora nakon što je zahvaljujući Gradu tvrtka Hoto centar Tomislava Horvatinčića na tom trgu počela postavljati metalne konstrukcije za nove terase.

Sve (ni)je po slovu propisa

Podsjetimo, odmah nakon što smo u utorak otkrili da je 'tvrtka Hoto centar d.o.o. dobila odobrenje za postavljanje dvije montažno-demontažne nadstrešnice-pergole učvršćene u dva montažno-demontažna podesta s ogradom na Trgu Petra Preradovića', kako je tportalu odgovorio pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje Dinko Bilić, provjerili smo u tvrtki Hoto centar što planiraju 'ispod nadstrešnica'.

'Naše društvo namjerava građanima Zagreba predstaviti novi koncept gastro ponude na lokaciji Cvjetni trg. Projekt My Way zaposlit će dodatno educiranih od 55 do 60 osoba. Veći dio ponude i servisa odvijat će se unutar prostora Centra Cvjetni, a dio i na vanjskim terasama', kazao je tportalu u utorak predstavnik investitora Krešimir Horvatinčić


'Kao i ostali ugostitelji na Cvjetnom trgu, naše je društvo po provedenom postupku pred nadležnim tijelima Grada Zagreba ishodilo Rješenje o zauzimanju dijela javne površine te sklopilo s Gradom Zagrebom ugovor o zakupu', kazao je Horvatinčić, koji je kao i Bilić istaknuo da su pribavljena sva potrebna mišljenja i suglasnosti nadležnih službi.

Riječ je o, podsjetimo, 'mišljenju Odsjeka za uređenje javnih gradskih prostora, suglasnosti Sektora za ceste i rješenju Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode te da je utvrđeno kako se pergole, podeste i ograde postavlja u skladu s odredbama Pravilnika o načinu i uvjetima postavljanja te vanjskom izgledu kioska, pokretnih naprava i privremenih građevina na području Grada Zagreba'.

Od zanesenosti do šoka - 'Ovo je kuća, ne terasa'

Da je sve u redu i po slovu zakonskih propisa, tvrdio je još jučer zdušno braneći 'terase koje uljepšavaju Cvjetni trg' i Bandić, no bilo je to prije večeri, tijekom koje se zatekao na Cvjetnom trgu pa sam uvidio na što to sliči, uz kritike koje su mu i osobno, a nakon što su za slobodan Cvjetni trg od terasa prosvjedovali već nekoliko puta, iznijeli građani.

Gradonačelnik gotovo da je doživio šok, naime, kako je sam jutros na konferenciji za medije kazao: 'Ovo je kuća, ne terasa... to ne bih ni vlastitoj majci, koju volim najviše na svijetu, dopustio', nastavljajući: 'Kroz naručeni projekt s arhitektima za prioritetno rješenje korištenja javnog prostora na Cvjetnom trgu iznaći ćemo rješenje za iduće proljeće kao generalno uređenje korištenja javnog prostora. Do tada Cafe de Paris i Vip te My Way će dobiti, kao što sada imaju terase Cafe de Paris i Vip, po trećinu prostora od Varšavske do ulaza u Cvjetni. Danas se pišunova rješenja i kvadratura i gospoda, ako to žele, će prihvatiti, a ukoliko ne, neće biti nijedne terase', poručio je gradonačelnik.