SAMO UZ DOGOVOR

Hollande ne isključuje vojnu intervenciju u Siriji

29.05.2012 u 22:56

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande ocijenio je u utorak da nakon pokolja u Huli vojna intervencija nije isključena u Siriji, uz uvjet da joj prethodi rasprava u UN-ovu Vijeću sigurnosti

'Vojna intervencija nije isključena, uz uvjet da se provede uz poštovanje međunarodnog prava, naime nakon rasprave UN-ova Vijeća sigurnosti', rekao je Hollande, odgovarajući na pitanje javne televizije France 2.

'Treba također naći rješenje koje neće nužno biti vojno. Sada treba vršiti pritisak kako bi se srušio režim Bašara al-Asada. Moramo naći drugo rješenje', dodao je ipak.

'Treba donijeti sankcije, one se moraju pojačati. Razgovarat ću o tome s Vladimirom Putinom, jer on u petak dolazi u Pariz. On se, zajedno s Kinom, najviše drži u pozadini kada je riječ o sankcijama. No moramo ih uvjeriti da ne smijemo pustiti režim Bašara al-Asada da vrši pokolj nad vlastitim narodom', rekao je Francois Hollande.

Francuski predsjednik je kazao da će se početkom srpnja održati Konferencija prijatelja Sirije na kojoj će se ujediniti i organizirati sirijska oporba kako bi mogla 'zamijeniti režim'

Zapad je u utorak pooštrio stajalište o režimu predsjednka Bašara al-Asada, pošto su Europljani i Amerikanci najavili protjerivanje sirijskih diplomatskih predstavnika kao odgovor na 'pokolj' u Huli u kojemu je ubijeno 108 ljudi

'Nisam mogao ostati ravnodušan na taj pokolj', rekao je Hollande, istaknuvši da je odluku donio u 'dogovoru' s drugim predsjednicima država.

Međunarodna zajednica oštro je osudila masakr u Huli pa su tako u utorak svoje veleposlanike iz Damaska povukle Britanija, Francuska, SAD, Njemačka, Italija, Kanada, Španjolska, Nizozemska, Belgija i Švicarska.