ODMRZAVANJE ODNOSA

Hollande dolazi u povijesni posjet Kubi

11.05.2015 u 08:08

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Francois Hollande, prvi šef neke zapadne države koji je stigao na Kubu nakon najave o odmrzavanju odnosa između te države i SAD-a, u ponedjeljak počinje povijesni posjet čiji je cilj zastupati francuske i europske interese u zemlji koja bi mogla krenuti u gospodarsko otvaranje.

"Dolazim s puno emocija jer je ovo prvi puta da jedan francuski predsjednik dolazi na Kubu", rekao je Hollande po dolasku.

Ideja tog putovanja je da Francuska bude prva, u ime Europe i među zapadnim zemljama, koja će reći Kubancima "da smo uz njih ako odluče pokrenuti potrebne etape otvaranja", rekao je Hollande novinarima prije odlaska na Kubu.

Francuski šef države trebao bi se u ponedjeljak navečer susresti sa svojim kubanskim kolegom Raulom Castrom, koji je naslijedio brata Fidela 2006. Elizejska palača izrazila je svoju otvorenost i za susret s ocem kubanske revolucije, ali taj susret Havana nije potvrdila.

Hollande je rekao da će kubanska etapa njegova petodnevnog posjeta Karibima biti "na neki način povijesna". U Havani, Pariz namjerava kapitalizirati veze koje su ojačane prije oko godinu dana kada je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius bio na Kubi.

Što se tiče pitanja ljudskih prava, zbog čega se često proziva Havana, Hollande je rekao da će se o tome sigurno govoriti.

Njegova prva gesta u ponedjeljak bit će predati orden Legije časti kardinalu Jaimeu Ortegi koji je odigrao ulogu medijatora kako bi se oslobodili politički zatvorenici.

"Razgovarat ću o ljudskim pravima jer svaki put kad postoje politički zatvorenici, svaki puta kad postoji manjak slobode, Francuska neće ostati zatvorenih usta", rekao je francuski predsjednik.

Kao deseti ekonomski partner Kube, Francuska želi ojačati svoju nazočnost na kubanskom tržištu i ne pustiti da bez nje prođe kubansko gospodarsko otvaranje.

Stoga su s Hollandom u ovom posjetu direktori brojnih francuskih kompanija kao i najmanje sedam ministara i državnih tajnika.

U ponedjeljak bi trebalo biti potpisano i nekoliko ugovora, ali pritom se "ne radi toliko o svoti koja je u pitanju već više o prodoru na latinsko-američko tržište", naglasio je francuski predsjednik.