SJEĆANJE NA HOLOKAUST

Hodom Živih odana počast žrtvama logora smrti Auschwitz-Birkenau

18.04.2023 u 18:33

Bionic
Reading

Četrdesetak osoba koje su preživjele holokaust bile su u utorak na čelu Hoda Živih kojim se odaje počast žrtvama logora smrti Auschwitz-Birkenau u Oswiecimu, dan uoči 80. obljetnice ustanka u varšavskom getu.

Svake godine tisuće mladih Židova i nežidova iz cijelog svijeta sudjeluju u hodu što se organizira na mjestu gdje je nekoć bio logor smrti koji je u Poljskoj otvorila nacistička Njemačka u Drugom svjetskom ratu.

Auschwitz-Birkenau je simbol nacističkog genocida počinjenog nad šest milijuna europskih Židova, kojih je milijun pobijen u tom logoru od 1940. do 1945.

Logor u kojemu je smrtno stradalo i oko 80.000 Poljaka nežidova, 25.000 Roma i 20.000 sovjetskih vojnika, oslobodila je Crvena armija 27. siječnja 1945.

Znak za početak 35. Hoda Živih označio je zvuk šofara, tradicionalnog roga, ispred zloglasnih ulaznih vrata s natpisom "Arbeit Macht Frei" (Rad će vas osloboditi) u Auschwitzu.

Sudionici su hodali tri kilometra od logora Auschwitza do Birkenaua.

U povorci su među ostalima bili talijanski predsjednik Sergio Mattarella i izraelski ministar prosvjete Yoav Kisch.

U srijedu se u Varšavi obilježava obljetnica ustanka u getu koji je počeo 19. travnja 1943.

Izraelski i njemački predsjednik bit će ondje i posjetit će mjesto nekadašnjeg geta koje su nacistički okupatori Varšave ogradili 1940.

U jednom trenutku ondje se tiskalo čak 45.000 Židova na tri četvorna kilometra, a većina ih je poslije otpremljena u logore smrti ili ubijena u getu.