UOČI POČETKA SUĐENJA

Hodak siguran da Šlogar laže o motivu

Mladen Šlogar zvani Žila

Mladen Šlogar zvani Žila

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damir Krajac

Preksutra, 22. rujna, u Zagrebu počinje suđenje beskućniku zbog čijega su zločina prije nešto manje od godinu dana pala čak dva ministra i ravnatelj policije. Pod predsjedanjem suca Ivana Turudića sudit će se Mladenu Šlogaru (61), optuženome da je 6. listopada 2008. iz bezobzirne osvete hicima iz pištolja ubio mladu odvjetničku vježbenicu Ivanu Hodak (26)

Prema optužnici, Šlogar je djevojku ubio iz osvete njezinome ocu, odvjetniku Zvonimiru Hodaku, i to zato što mu prije četrnaest godina nije pomogao sačuvati posao u ŠRC Mladost, gdje je Hodak dolazio igrati tenis. Šlogar je nakon gubitka posla prodao stan i godinama trošio novac. Iz podstanarske sobe sa sobom je u sjenik, koji mu je postao novi dom, ponio tek nešto malo odjeće i pištolj kojim je počinio zločin.

Prošlo je nekoliko mjeseci dok policija nije Šlogara povezala sa zločinom. Ubojstvo kćeri bivše potpredsjednice Vlade Ljerke Mintas-Hodak i poznatog zagrebačkog odvjetnika najprije se tretiralo kao mafijaški čin. Smatralo se da je ono u vezi s činjenicom da Hodak zastupa Vladimira Zagorca, pretpostavljalo da bi moglo imati veze s Hrvojem Petračem, sumnjičilo se čak i samog Zagorca, preispitivalo bivše dečke Ivane Hodak, dovodilo u vezu s ubojstvom Ive Pukanića...

Mnoge nepoznanice još muče i roditelje Ivane Hodak. Otac Zvonimir kaže da optužba ima Šlogarov iskaz i priznanje i 'oni će ignorirati laži koje proizlaze iz tog iskaza'. Hodak ne zna je li Šlogar doista i pravi ubojica, no siguran je da je iznesen motiv za ubojstvo 'sigurno lažan'. Majka Ljerka Mintas još je manje sklona vjerovati u sve dijelove službene priče o ubojstvu.

Ljubo Pavasović Visković, Ivanin partner, i godinu dana nakon ubojstva njegove ljubavi nerado govori. 'Meni je sada teško govoriti o rezultatima istrage i ne bi bilo dobro to komentirati uoči početka suđenja... Nemam sumnji u policijska očitovanja, a nemam ni ambicija docirati sudu', kaže Pavasović. U nadi i očekivanju novih činjenica, roditelje Ivane Hodak i dalje proganja pitanje – zašto?

Ivanina prijateljica Jelena Perčin također ne vjeruje u motive ubojstva.

'Još nisam srela osobu na cesti koja vjeruje u ponuđenu verziju ubojstva Ivane Hodak. U mojoj glavi je tisuću upitnika vezanih za taj tragičan događaj, jer mnogo toga u prezentiranoj priči ne drži vodu. Možda je Šlogar na neki način umiješan u njeno ubojstvo ali ga smatram tek pijunom, a ne glavnim krivcem. Sigurno je od državnog interesa da se prava istina nikad ne sazna', kaže Jelena Perčin.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi