BESKUĆNIK UBIO IVANU

Hodak se ispričao obitelji Petrač

06.02.2009 u 14:55

Bionic
Reading

Policija je rano jutros oko 3 sata u Zagrebu uhitila 60-godišnjeg beskućnika Mladena Šlogara, kojeg sumnjiči za ubojstvo Ivane Hodak (26). Iako je prvotno tvrdio da ne zna o kome je riječ, Hodak se naknadno sjetio Šlogara, za kojeg je kazao da je bio čudak

'Ubojica je uhićen, motivi su nam jasni i možemo reći da je kazneno djelo riješeno', potvrdio je Borovec, ne želeći iznositi više pojedinosti.

Vijest o uhićenju osumnjičenog za ubojstvo obitelji Hodak došao je osobno priopćiti ravnatelj policije Vladimir Faber.

'Potpuno sam šokirana. To je krajnje suludo. Znala sam da motiv ne može biti pametan, a nije ga ni moglo biti kada je riječ o mojoj kćeri. Ime tog čovjeka mi ništa ne znači. Ne znam da li ga poznajem. Jedino što želim je da shvati koji je zločin napravio', rekla je majka ubijene Ivane Ljerka Mintas Hodak

Šlogar je radio je kao domar u sportskom parku Mladost gdje Hodak inače igra tenis, a bez posla je ostao sredinom devedestih.

'Ravnatelj policije Vladimir Faber jutros me je osobno izvijestio da je uhvaćen ubojica moje kćeri te da je riječ o Šlogaru', kazao je Hini Hodak koji kaže da se u prvi trenutak nije sjetio o kome se radi, dok mu nije rečeno da je riječ o muškarcu zvanom Žila koji je radio na teniskim terenima 'Mladosti', gdje je on igrao tenis.

Po Hodakovim riječima, Šlogar je bio čudak, a prije rata je radio kao civilna osoba u JNA. 'Vjerojatno od tada ima i pištolj kojim je moja kćer ubijena, a koji je navodno pronađen kod njega', rekao je.

Faber ga je, kaže, izvijestio da je ubojica, nakon što je potrošio 80.000 njemačkih maraka od prodaje stana, postao beskućnik te da se hranio u pučkim kuhinjama, a spavao po parkovima.

'Ne znam što se tom čovjeku dogodilo u glavi. Da je bar ubio mene, a ne moju kćer', rekao je Hodak

'Ukoliko se pokaže da je tip bolestan, a vjerojatno je to bi mu mogla biti olakšavajuća okolnost, zaključio je je Hodak ne želeći špekulirati koliku bi kaznu ubojica mogao dobiti. 

Nakon ubojstva kćeri Hodak je u nekoliko navrata indirektno u vezu dovodio Hrvoja Petrača i njegove sinove.

'Ovom prigodom i javno se ispričavam obitelji Petrač što sam je prozivao u medijima', kazao je Hodak koji je nakon ubojstva svoje kćeri prstom uperio u Hrvoja Petrača i njegove sinove kao u moguće naručitelje i ubojice.

Ljubo Pavasović Visković

Odvjetnik Ljubo Pavasović Visković koji je bio u vezi s Ivanom kazao je da je policijska istraga utvrdila ono o čemu je cijelo vrijeme pričao, a to je da Ivanino ubojstvo počinio netko tko nema veze s mafijom.

Ivana Hodak ubijena je s dva hica iz pištolja 6. listopada prošle godine. Nekoliko dana poslije, ubijeni su Ivo Pukanić i Niko Franjić, pa su oba atentata stavljena u kontekst mafijaških ubojstava. U protekla 4 mjeseca bilo je više teorija o pozadini tog zločina, od toga da je slučaj povezan s srpsko-crnogorskom duhanskom mafijom, Vladimirom Zagorcem čiji je Hodak odvjetnik i koji je na suđenju zbog navode krađe dragulja iz MORH-a, pa do toga da je iza svega Petrač. Posljednja verzija bila je da je Ivana ubijena greškom jer je prava meta bila susjeda, poduzetnica Sanja Duggan.

No ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko izjavio da ubojstvo nema veze s organiziranim kriminalom, a prije tri tjedna najavio je da će ubojstvo uskoro biti riješeno.

Predsjednik Stjepan Mesić pohvalio je rad policije u slučaju otkrivanja ubojice Ivane Hodak te izrazio nadu da će se uskoro otkriti i nalogodavci ubojstva Ive Pukanića

Predsjednik je rekao da je očito da se sada događa nešto što je i ministar Tomislav Karamarko obećao, da će policija biti profesionalna i da će samo na takav način raditi svoj posao. 'Ovo je ipak jedan od rezultata i dobro je da je tako, jer prestat će špekulacije, prestat će optuživanje onih koji s tim nemaju ništa, a na kraju potvrdit će se da policija može ako joj se stvore uvjeti obaviti svaki posao', izjavio je predsjednik Mesić za Hrvatsku televiziju.

Policija je za 15 sati sazvala izvanrednu konferenciju za novinare, koju će prenositi HRT na Prvom programu.