PRESUDA ZAGORCU

Hodak: Ovo je sumrak hrvatskog pravosuđa

02.03.2009 u 14:37

Bionic
Reading

Ovo je sumrak hrvatskog pravosuđa. Žalit ćemo se Vrhovnom sudu, kazao je odvjetnik Zvonimir Hodak nakon što je Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno presudio da je njegov klijent, umirovljeni general Vladimir Zagorec, kriv zbog krađe dragulja iz Ministarstva obrane te da zbog toga treba odležati u zatvoru sedam godina i obeštetiti državu s pet milijuna američkih dolara, na koliko je procijenjeno sporno drago kamenje

'Pravna država napravila je svoje, naravno da sam nezadovoljan presudom. Uložit ćemo žalbu Vrhovnom sudu', poručio je Zagorčev odvjetnik Zvonimir Hodak. 'Moj klijent duboko je u sebi vjerovao da će presuda biti ovakva kakva je donesena. Zbog činjenice da je to napravljeno bez ijednog materijalnog dokaza, smatram da je na djelu sumrak hrvatskog pravosuđa. Imam to hrabrosti reći, a kakve ću konzekvence za to snositi, to je druga priča', ocijenio je Hodak.

Prema njegovom mišljenju, sud u obrazloženju presude uopće nije uzeo u obzir iskaze svjedoka koji su umirovljenom generalu išli u prilog.

'Josef Rothaichner je dva puta svjedočio da nikakve dragulje nije donio u Hrvatsku. No Sudsko vijeće je vjerovalo samo iskazima troje svjedoka tužiteljstva, pa sad možemo misliti da će povjerovati i Ici Matekoviću', istaknuo je Hodak.

Ivan Ico Mateković, koji u Lepoglavi služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu za otmicu sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca, javio se prije nešto više od mjesec dana Državnom odvjetništvu s ponudom da im može prezentirati konkretne dokaze o tome da se Zagorec bavio ilegalnom trgovinom dragim kamenjem te je ustvrdio da mu je i sam u tome pomagao. Kao protuuslugu za svoj iskaz navodno je tražio bolje zatvorske uvjete. Hodaka je, navodno, kontaktirao Icin mlađi brat Libero Mateković, također osuđen zbog sudjelovanja u otmici Zagorčeva sina na godinu dana zatvora, i rekao mu da će druga osoba na sudu izjaviti da Zagorec nikada nije vidio sporne dragulje ako im plati tri milijuna eura.