prosvjedi u rijeci

Hodači za život tražili zabranu pobačaja, kontraprosvjednici žele slobodu izbora

17.06.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Sudionici Hoda za život, koji je održan u subotu u Rijeci, zatražili su da se izmjenom zakona o pobačaju zaštiti život od začeća do prirodne smrti, a istodobno je održan i Hod za slobodu, odakle je poslana poruka o potrebi rodne jednakosti, slobode izbora i osnaživanja žena

Dvjestotinjak sudionika Hoda za život okupilo se pred riječkom Gradskom upravom i u mirnoj povorci prošlo Korzom i Ulicom Ante Starčevića do Jelačićevog trga. Nosili su veliki transparent s motom ovogodišnjeg hoda "Ne zaustavljaj otkucaje mog srca! Samo daj mi ljubav" ali i druge, poput "Svako ljudsko biće ima pravo na život", " Život počinje začećem".

Na Jelačićevom trgu okupljenima se obratila Katarina Štambuk se istaknula potrebu donošenja zakon o začeću koji štiti pravo na život, koji poštuje i jača žene, jer, kako je navela, nema slobode kad te netko tjera na pobačaj.

"Žalosno je da dvije trećine žena obavi pobačaj zbog ekonomske situacije ili ih netko na to primorava. Pobačaj nije ljudsko pravo. Ženama pomažemo tako da im dopustimo da rode dijete, a ne da ga ubiju", istaknula je. Naglasila je kako je ženama potrebno razumijevanje te pozvala trudnice koje o tome razmišljaju da ne pobace.

  • +14
Hod za život u Rijeci Izvor: Cropix / Autor: Damir Skomrlj

Hod za život ujedinjuje hrvatski narod, a ne polarizira ga. Ujedinjuje ga u istini, potrebi prepoznavanja zaštite nerođenog djeteta. Nerođena djeca su najtiši i najslabiji pojedinci našeg društva, a ono je jako koliko su zastupljeni i jaki njegovi najslabiji članovi", izjavio je koordinator Hoda za život za Rijeku Ante Bekavac prije počeka skupa.

Hod za slobodu: Za slobodnu odluku o pobačaju

Bekavac je pozvao sudionike Hoda za slobodu, koji se istodobno u znak prosvjeda protiv motiva Hoda za život održavao na drugom kraju Korza, da im se pridruže jer ih ta pitanje ne bi trebala dijeliti.

Oko dvjesto sudionika Hoda za slobodu, uz slogan "Nećemo pokleknuti!“ i u organizaciji neformalne inicijative Građanke i građani Rijeke, hodalo je Korzom do Jadranskog trga želeći naglasiti važnost zaštite sloboda, prava na autonomiju i osnaživanja žena.

Jelena Androić kazala je da sloboda znači rodnu jednakost, autonomiju i slobodu izbora, koje treba ostvariti i sačuvati. Greta Grakalić Rački podsjetila je na borbu Mirele Čavajde koja u Hrvatskoj nije mogla ostvariti pravo na pobačaj iako je na to imala pravo zbog medicinskih razloga. Oni koji ugrožavaju slobodu krenuli su se okupljati na trgovima i moliti za još snažniju represiju i normiranost, nazivajući to molitvom, ocijenila je.

Zoran Grozdanov je rekao da su sudionici Hoda za život i molitelji na trgovima, zauzeli prostor vjere te da je "pretvaraju u oružje za rat protiv onih koji se ne ponašaju, misle ili vjeruju kao oni".

"Svijet kakav želimo i zagovaramo je svijet slobode, gdje će ljudi u svojoj slobodi odlučiti hoće li pobaciti ili ne, hoće li preuzeti neku društvenu rodnu ulogu ili ne," rekao je.