pravo na pobačaj

U Varaždinu i Kninu Hod za život, održava se i kontraprosvjed Subota za slobodu

03.06.2023 u 12:15

Bionic
Reading

S porukom protiv pobačaja u subotu je udruga U ime obitelji u Varaždinu organizirala Hod za život, obitelj i Hrvatsku koji je okupio više stotina građana. U isto je vrijeme počelo i kontraprosvjed Subota za slobodu u organizaciji udruge mladih V.U.K. protiveći se smanjenju prava žena.

Sanja Kovač, članica varaždinskog organizacijskog tima Hoda za život, izjavila je da su se i u Varaždinu okupili kako bi 'prenijeli važne poruke sa željom da ih čuje što više građana'.

„Želimo poslati jasan zahtjev za zakonskom zaštitom života od njegova začeća do prirodne smrti. Znanost je dokazala da ljudski život počinje začećem i želimo da to bude jasno svakom čovjeku, svakom muškarci u svakoj ženi u ovome gradu”, istaknula je Kovač.

Dodala je da je njihov cilj i pronijeti optimizam, poruku da je baš svaki ljudski život važan i vrijedan.

Novinarima se obratio i član varaždinskog koordinacijskog tima Hoda za život Ante Buterin koji je kazao da je cilj okupljanja i proslaviti život.

„Šaljemo poruku za zaštitu svakog života, od najmlađeg i nerođenog djeteta, do majki i očeva, sve do naših baka i djedova. Želimo poslati poruku kako je svaki život važan i svaki se život treba cijeniti i poštovati”, rekao je Buterin.

Hod za život ulicama Varaždina počeo je na Starom gradu, gdje se u isto vrijeme okupilo i nekoliko desetaka kontraprosvjednika. Naime, varaždinska Udruga V.U.K. po drugi je put organizirala Subotu za slobodu.

„Okupili smo se kako bismo podržali žene u njihovom pravu da same odlučuju o svojem tijelu, svojoj tjelesnoj autonomiji i da ne damo da se oduzmu prava koje su naše bake izborile još šezdesetih godina, izjavila je Jelena Buden, članica V.U.K.-a.

  • +32
Hod za život u Kninu Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Ne možemo zamisliti, dodala je, da unuke trenutno mogu imati manje prava nego naše bake u socijalističkoj Jugoslaviji.

Istaknula je kako smatra da većina osoba koje su u Hodu za život 'ne može argumentirati potpuno svoj stav". "Često koriste argumente koji su polovični i vade ih iz konteksta punog istraživanja."

„Smatram izuzetno egoističnim da osoba želi temeljiti zakone na svojim stavovima, na svojim vjerskim uvjerenjima i na taj način naložiti drugim ženama odluku koju bi one same najbolje donijele”, zaključila je Buden.

Po prvi put Hod za život je održan i u Kninu.