HDZ-OVCI TRAŽE JOVANOVIĆEVU OSTAVKU

'Hoćete li morati proglasiti stečaj Ministarstva obrazovanja?'

05.12.2013 u 11:57

Bionic
Reading

Saborski zastupnici dan su započeli raspravom o izmjenama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, no HDZ-ovi zastupnici ponovno su iskoristili priliku da bi na odgovornost pozvali ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića zbog neisplate naknade za prijevoz učiteljima

'Hoćete li vi do kraja godine morati zaista proglasiti i stečaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta jer vidim da će to jedino riješiti ono što niste osigurali profesorima i nastavnicima', kazala je u raspravi HDZ-ova Ivanka Roksandić.

Kazala je da svakodnevno dobiva pisma učitelja koji se pitaju što će biti s njima. 'Iz godine u godinu smanjuje se ovaj proračun. Možda ćemo morati za koji dan donijeti i zakon o predstečajnoj nagodbi koji će početi rješavati njihove probleme. Evo, moj je prijedlog da jedan takav zakon donesemo i za ministarstva koja ne mogu poštovati obaveze prema djelatnicima. Možda će i prema tim djelatnicima trebati pojačati njihove tražbine', rekla je Roksandić.

U raspravu se uključio i HDZ-ov Dujomir Marasović. 'Ministar treba dati ostavku jer je potrošio više no što je smio i sad ne može isplatiti ono što zakonski mora. On mora dati ostavku, mora. Ne mora, ali je minimalno pristojno ponašanje dati ostavku', kazao je Marasović.

U odgovoru je zamjenik ministra financija Boris Lalovac pojasnio da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prekoračilo svoj proračun te da su ga financirala druga ministarstva. 'Koliko mi se čini, s oko 600, 700 milijuna kuna. Odgovornost je na ministru da on od tog novca osigura sredstva', rekao je Lalovac.