SLUČAJ PLANINSKA

Hoće li vrh HDZ-a danas svjedočiti na suđenju Sanaderu?

04.11.2015 u 09:32

Bionic
Reading

Nastavlja se suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska. Četiri dana prije izbora, na klupi za svjedoke trebali bi se naći Ivan Šuker, Gordan Jandroković, Damir Polančec i Božo Biškupić, koji su danas pozvani na Županijski sud

Njihovo ispitivanje tražila je Sanaderova obrana kako bi razjasnila okolnosti donošenja odluke o davanju suglasnosti ministarstvu na čijem je čelu bio Petar Čobanković za kupnju sporne nekretnine. Odvjetnica Jadranka Sloković pojasnila je da treba razjasniti je li optuženi bivši premijer Ivo Sanader na bilo koji način utjecao ili vršio pritisak na svoje suradnike da se donese odluka o kupnji zgrade u Planinskoj.

Na ovom je suđenju ranije svjedočila Sanaderova nasljednica Jadranka Kosor koja je potvrdila da je ona potpisala odluku, ali tek nakon što je na užem kabinetu premijer detaljno objasnio kako je ta kupovina u interesu države.

'Sjećam se da je to bilo objašnjeno na način da je to u interesu države, odnosno Vlade, budući da je spomenuto ministarstvo bilo dislocirano na dosta mjesta. On bi tijekom sjednice, dakle na otvorenom dijelu, križićem označio one odluke Vlade koje će potpisati on. Za ostalo se razumjelo da ću potpisati ja', ispričala je Kosor prije dvije godine.

U slučaju Planinska, podsjetimo, bivšeg se premijera tereti da je primio 17 milijuna kuna 'provizije' za kupnju zgrade od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića.

Sve optužbe je, osim Fiolića, priznao i Petar Čobanković, koji je nakon nagodbe s tužiteljstvom osuđen na rad za opće dobro. Uz Sanadera i Fiolića na optuženičkoj je klupi i Mladen Mlinarević, čija je tvrtka udvostručila vrijednost nekretnine.