sjednica u banskim dvorima

Vlada odobrila nagodbu s Franom Lucićem, objavljeni i detalji

15.03.2019 u 09:03

Bionic
Reading

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je, uz ostalo, nacrt prijedloga zakona o zemljišnim knjigama, ali i prijedlog odluke o davanju mišljenja u vezi s izvješćem Državnog odvjetništva Republike Hrvatske

Naime, riječ je o nagodbi s jedinim preživjelim vatrogascem s Kornata Franom Lučićem. Vlada je usvojila izvješće i Lučiću će se isplatiti 5,4 milijuna kuna za štetu, a u budućnosti će primati i mjesečnu rentu od šest tisuća kuna za pomoć i njegu te poboljšanje prehrane.

'Ovo se nikako ne može smatrati priznanjem krivnje Republike Hrvatske', kazao je Plenković.

Lučić je, podsjetimo, prošli tjedan bio na sastanku s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelenićem u DORH-u, nakon što je početkom veljače djelomično dobio spor radi naknade štete protiv Grada Šibenika i Republike Hrvatske koji su mu prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda dužni isplatiti 1,75 milijuna kuna i uz to nadoknaditi dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade te poboljšane prehrane.

No Državno odvjetništvo na tu je presudu uložilo žalbu. Nepravomoćnu presudu Lučić je dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca. Nagodba je sada postignuta kako je navedeno.

U uvodnoj riječi premijer Andrej Plenković naveo je da su došli do kraja svih aktivnosti koje se tiču svih kurikuluma te dodao da je postignut kvalitetan konsenzus o kurikulumu povijesti.

'Tekst je dovršen, objava se očekuje sredinom idućeg tjedna. Osjetljive teme 20. stoljeća su ravnomjerno zastupljene, Domovinski rat je detaljno i primjerno obuhvaćen, a dokument je usvojen jednoglasno na stručnoj razini', kazao je Plenković.

Podsjetio je da je obilježeno 25 godina od partnerstva Hrvatske i Svjetske banke i dodao da će ona i dalje biti institucija koja će pratiti, savjetovati i financirati.

Osvrnuo se i na optužbe Dragana Mektića, ministra sigurnosti BiH, koji je jučer ustvrdio kako su obavještajci iz Hrvatske provodili tajnu operaciju čiji je cilj bio predstaviti BiH kao utočište islamskih radikala.

'To je toliko besmisleno da ne zaslužuje drugačiji komentar', istaknuo je Plenković.

Govoreći o komemoraciji u Bleiburgu, naglasio je da glavni cilj mora biti komemoracija za žrtve koje su ubijene bez suda i presude. Izrazio je nadu da će Katolička crkva u Austriji i HBK naći zajednički jezik oko komemoracije.

Na kraju sjednice Plenković je osudio teroristički napad na Novom Zelandu i izrazio solidarnost i sućut povodom tog događaja.