uvođenje eura

'Gospodarstvo nam je sličnije albanskom nego europskom. Naše gospodarstvo je čudnovati kljunaš u Eurozoni!'

13.07.2020 u 23:43

Bionic
Reading

Hoće li s uvođenjem eura porasti cijene, ali i što će biti s plaćama? Na ova su pitanja u studiju Otvorenog pokušali odgovoriti Zvonimir Savić, savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja, dr.sc. Michael Faulend, viceguverner Hrvatske narodne banke, Darinko Bago, predsjednik Udruge hrvatskih izvoznika, Ivan Miloloža, poduzetnik i prof.dr.sc. Josip Tica, predsjednik Savjeta za gospodarstvo SDP-a

'Sam boravak u tečajnom mehanizmu 2, treba biti dvije godine, a neke države su bile i puno duže od toga. Hrvatska je zadnje 3 godine ispunila sve uvjete kriterije iz Maastrichta da možemo doći u ovu situaciju', rekao je Zvonimir Savić, savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja u Otvorenom HRT-a.

Dodao je kako smo prije godinu dana obećali da ćemo ispoštovati 19 mjera oko zakonodavne prilagodbe te da je to bio preduvjet da možemo tražiti ulazak u RM2.

Tica je naglasio kako je najveći izazov prebroditi posljedice koronavirusa i kako će one utjecati na javni dug i deficit.

'Mi smo trenutno na 20-ak milijardi kuna deficita do kraja godine i to je oko 5 posto BDP-a. To će naravno stvoriti u idućoj fiskalnoj godini velike probleme', rekao je Josip Tica te dodao kako bi bilo dobro da počnemo razmišljati s obzirom na to da smo počeli gubiti i 'to malo monetarnog suvereniteta kojega smo imali' jer sada cijeli teret pada na Ministarstvo financija.

'Ministarstvo mora, kada uđemo u euro zonu, preuzeti neke instrumente upravljanja poslovnim ciklusima u gospodarstvu, koje je do sada radila središnja banka', istaknuo je Tica.

Dodao je kako ozbiljno moramo porazgovarati s gospodarstvenicima, sindikatima i svim dionicima kako kompenzirati instrumente bez kojih ostajemo, a kako bi što bolje omogućili gospodarstvu da brodi kroz sve izazove koji nas očekuju.

Faulend je istaknuo kako 7 kuna i 53 lipe je neka stabilnost i što se tiče toga ništa se neće promijeniti.

'HNB održava tečaj već dugi niz godina i mi koncepciju tečajne politike nećemo mijenjati. Tečajna politika je kompatibilna s mehanizmom RM2', rekao je i dodao kako ne vidi razlog da se tečaj ne održi stabilnim.

Faulend je rekao kako je ova kriza dobro pokazala kako je u ovakvim situacijama dobro biti članica euro zone,odnosno područja zajedničke monetarne politike.

'Kada se dogodi šok koji se odnosi na sve zemlje euro zone, onda se nalaze rješenja kao što je monetarna ekspanzija i olakšavanje kako bi se pomoglo svim zemljama članicama kupujući obveznice koliko god je to potrebno. No, problem je rizik za kojeg se Hrvatska mora spremati i za kojeg neće imati potporu Središnje banke', rekao je Tica.

'Mi znamo da je struktura našeg gospodarstva sličnija albanskom nego europskom s obzirom na udio turizma', istaknuo je.

'Naše gospodarstvo je „čudnovati kljunaš” u Eurozoni', rekao je Tica.

Bago je rekao kako će svaka država imati različitu krizu koja će biti specifična za svaku zemlju.

'Najveći problem je u vodstvu. Ako nemamo vodstvo to nije dobro. Za nas je najbitnije da imamo stabilnu Vladu. Drugo je važno da prvi čovjek Vlade ima iskustvo u krizama i vođenju. Vrlo je važno da ministri budu kompetentni', istaknuo je Bago i dodao kako je strašno bitno da građani i tvrtke znaju da je stabilno iza njih tijelo koje upravlja.

Rekao je kako Hrvatska još uvijek nije „zagazila” ozbiljno u krizu te da će se to dogoditi koncem godine i to će nam biti veliki problem.

'Problem je što će centralna banka prodavati eure i pitanje je kakav će biti tečaj', naglasio je.

Miloloža je istaknuo kako su poslodavci, zadnjih 20 godina, imali velike probleme radi disproporcije eura i kune. Rekao je kako se ne bi složio da je hrvatska bliža albanskoj privredi nego onoj europskoj.

Mora se naći način da se zaštiti gospodarstvo, pa čak i pod cijenu programiranog zaduživanja, rekao je Miloloža.

'Veliki dio hrvatske privrede bazira se na Eurozoni. U slučaju rasta u Eurozoni doći će i do rasta hrvatskog gospodarstva.

Savić je istaknuo kako je proces uvođenja eura u Hrvatsku pažljivo osmišljen. Završen je plan na koji će se način kuna zamijeniti eurom', kazao je.

Naglasio je kako će pola godine prije uvođenja eura postojati brojne obveze koje će se morati ispoštovati, kako ne bi došlo do rasta cijena.