nove ideje

Hoće li Ukrajina konačno dobiti projektile koji gađaju daleko iza ruskih linija?

29.11.2022 u 14:25

Bionic
Reading

Pentagon razmatra prijedlog Boeinga da opskrbi Ukrajinu jeftinim, malim preciznim bombama, čime bi pružio mogućnost Kijevu da udari daleko iza ruskih linija dok se Zapad bori zadovoljiti potražnju te zemlje za više oružja.

Vojne zalihe SAD-a i saveznika se smanjuju, a Ukrajina se suočava sa sve većom potrebom za sofisticiranijim oružjem kako rat posustaje. Boeingov predloženi sustav, nazvan Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), jedan je od otprilike pola tuceta planova za pokretanje proizvodnje novog oružja za Ukrajinu i američke istočnoeuropske saveznike, rekli su izvori iz industrije za Reuters.

Iako su Sjedinjene Američke Države ranije odbile zahtjeve za raketom ATACMS dometa 300 kilometara, GLSDB-ov domet od 150 km omogućio bi Ukrajini da pogodi vojne ciljeve koji su im sada izvan dosega i pomogao joj da nastavi s protunapadima ometajući ruska pozadinska područja.

GLSDB bi mogao biti isporučen već u proljeće 2023., prema dokumentu koji su pregledali Reuters i tri osobe upoznate s planom. GLSDB kombinira bombu malog promjera (SDB) s raketnim motorom M26, a oba su česta u američkim zalihama.

Doug Bush, glavni kupac oružja američke vojske, rekao je novinarima u Pentagonu prošli tjedan da vojska također planira ubrzanje proizvodnje topničkih granata od 155 milimetara - koje se trenutno proizvode samo u vladinim pogonima - tako što bi dopustili i drugima da ih grade.

Ruska invazija na Ukrajinu povećala je potražnju za oružjem i streljivom američke proizvodnje, zbog čega su saveznicima SAD-a u istočnoj Europi isporučili “mnogo narudžbi” za niz oružja dok su opskrbljivali Ukrajinu, dodao je Bush.

Glasnogovornik Boeinga odbio je komentirati pisanje Reutersa, a glasnogovornik Pentagona, poručnik Tim Gorman, odbio je komentirati pružanje bilo kakvih “specifičnih mogućnosti” Ukrajini, ali je rekao da SAD i saveznici 'traže i razmatraju najprikladnije sustave' koji bi pomogli Kijevu.