PREDSJEDNIČKI IZBORI

Hoće li Srbi Nikolića poslati u penziju kao mi Budišu?

18.05.2012 u 11:50

Bionic
Reading

Dugotrajna saga oko trostrukih izbora (lokalni, parlamentarni i predsjednički) u Srbiji u nedjelju se privodi, prema svemu sudeći, predvidljivom kraju – pobjedi Borisa Tadića

U suočavanju dvaju kandidata na televiziji uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, ali i tijekom cijele kampanje, prema ocjenama analitičara, uvjerljivo je pobijedio Tadić. On je svoje ideje konkretnije predstavljao, govorio je ciljevima koji su postignuti i najavio da će zemlju nastaviti voditi u istom smjeru kao i dosada, pa tako građani, ali i regija i svijet znaju što mogu očekivati od njega i koalicije koju predvodi. S druge strane, Nikolić se koncentrirao na osobne napade na Tadića i njegovu Demokratsku stranku te je ponudio malo konkretnih odgovora kako bi vodio zemlju da dođe na vlast.

Za Tomu Nikolića koji je već dva puta izgubio od Tadića predsjedničke izbore, nakon očekivanog trećeg poraza, najbolje bi bilo da se konačno umirovi i vođenje oporbe prepusti novim kadrovima, što isključuje i njegovog pobočnika Aleksandra Vučića.

Čak i Dražen Budiša u Hrvatskoj je prije njega shvatio da ga narod jednostavno ne želi na čelu države. U demokratskim zemljama zapadne Europe stranački vođe poslije poraza na izborima se povlače i priliku prepuštaju drugima, kao što su napravili Nicolas Sarkozy illi Gordon Brown. Ipak, na Balkanu, nažalost, vrijede neka druga pravila.

Glavna nepoznanica oko drugog kruga predsjedničkih izbora u Srbiji nije konačan ishod koji je prema svim predviđanjima izvjestan, nego pitanje hoće li Nikolić priznati rezultate izbora ili će Tadićev režim, kako ga on naziva, optužiti za krađu i namještanje te ljude pozvati da na ulici sruše vlast.

Vođa Srpske napredne stranke očito iznerviran brojnim porazima od Tadića odbacio je svoje proeuropsko odijelo specijalno obučeno za ovu priliku te obukao staro radikalno i počeo prijetiti događanjima naroda na ulici nekom srpskom verzijom 'arapskog proljeća'. 'Ne priznajemo rezultate izbora jer su namješteni', grmio je proteklih dana Nikolić.

Broj glasova koje je on dobio na parlamentarnim izborima i u prvom krugu predsjedničkih nije zanemariv i ako se odluči na radikalne metode, Srbija bi se mogla vratiti u mračna vremena devedesetih. Nadajmo se da se to neće dogoditi, da će prevladati razum i sve ostati unutar demokratskih pravila igre. Stabilnost Srbije ključna je za stabilnost cijele regije i vjerujemo da će Boris Tadić ipak znati obuzdati bijes vječnog gubitnika i da se neće ponoviti scene kao nakon proglašenja nezavisnosti Kosova kada su gorjele američka i hrvatska ambasada.