DAILY TELEGRAPH:

Hoće li Merkel biti europski Lincoln?

27.04.2013 u 18:24

Bionic
Reading

Britanski dnevnik The Daily Telegraph objavio je komentar u kojemu njemačku kancelarku uspoređuje s legendarnim američkim predsjednikom Abrahamom Lincolnom, ističući da od nje 'ovisi sudbina Europe, ali i Velike Britanije'

Želi li Angela Merkel biti zapamćena kao europski Abraham Lincoln ili kao političarka koja je impotentno gledala potpunu dezintergraciju Europe? To je pitanje koje postavlja komentator Daily Telegrapha Jeremy Warner u svojoj analizi europskih ekonomskih muka, kojih ni Velika Britanija nije pošteđena. Dapače, Warner eksplicitno upozorava da održivog ekonomskog oporavka i rasta za Britaniju, koja je već iskusila recesiju s dvostrukim dnom, nema bez šireg oporavka u eurozoni, o čemu ovisi i reforma britanskog gospodarstva prema proizvodnji i izvozu.

Naime, u tekstu se analizira kako minijaturni rast kojim se nedavno hvalio britanski ministar financija George Osborne, inače jedan od najvećih zagovornika ekstremne štednje, zapravo počiva na uslužnim djelatnostima, osobnom trošenju i vladinim investicijama, što je 'recept koji nas je doveo u ovakvu situaciju'. Strukturalna reforma britanske ekonomije još ne donosi željene rezultate jer 'vanjska potražnja izostaje', a izostaje zbog krize u ostatku EU. Daily Telegraph podsjeća i da je 'Britanija najzaduženija velika ekonomija u Europi' te preporuku MMF-a o stimuliranju potrošnje proglašava besmislenom, uz pitanje: 'Na kojoj planeti žive ti ekonomisti?'

Jedini spas u ovoj situaciji jest – njemačka kancelarka Angela Merkel. 'Na najvišem nivou njemačke politike postoji razumijevanje da je potrebno srediti mane eura ili će se zajednička valuta raspasti. Hoće li Merkel, nakon što bude ponovno izabrana za kancelarku, preuzeti lidersku ulogu kako bi se spasila monetarna unija?' pita se u komentaru te se konstatira da u retorici njemačke kancelarke još nema naznaka toga, ali se po njenom ponašanju može zaključiti da je spremna preuzeti tu odgovornost.

Ističe se da je potrebno osnažiti europsku političku uniju kako bi se ekonomska spasila te da Njemačka preferira taj put, kojemu mnoge države nisu sklone. S druge strane, mnogi od Njemačke zahtijevaju tzv. transfer-uniju, koja bi podrazumijevala da dugovi svih članica eurozone postanu zajednički.

'Merkel je već rekla da EU vidi kao 'Schicksalsgemeinschaft' ('sudbinska zajednica'), što je polumitski njemački koncept koji označava zajedništvo kakvo podsjeća na američki govor o 'manifest destiny' iliti neizbježnoj sudbini', zaključuje komentator Daily Telegrapha opisujući 'bolni porod' s kojim se ujedinjena Europa sada suočava. I o čemu, uostalom, ovisi ekonomski opstanak Velike Britanije.