JORDAN ŽELI DOKAZ DA JE ŽIV

Hoće li ISIL smaknuti jordanskog pilota?

29.01.2015 u 22:21

Bionic
Reading

Jordan je priopćio u četvrtak da još nije oslobodio Iračanku koja je pokušala samoubilački napad mada je prošao rok koji su za njezino oslobađanje postavili militanti Islamske države koji su zaprijetili da će ubiti jordanskog pilota ako ju se ne izruči do zalaska sunca

Na snimci objavljenoj u četvrtak, IS je ponovo zaprijetio pogubljenjem jordanskog pilota Maaza al-Kassasbeha nakon zalaska sunca u četvrtak u Mosulu, uporištu te skupine na sjeveru Iraka, što znači oko 15.35 sati po srednjoeuropskome vremenu, ako Sajida al-Rishawi ne bude puštena na slobodu.

"Naše je stajalište u samom početku bilo da zajamčimo sigurnost i oslobađanje našeg pilota kako bismo mogli pustiti Sajidu al-Rishawi", rekao je glasnogovornik jordanske vlade, dodajući da je Iračanka još u zatvoru.

"Tražili smo dokaz da je naš pilot još živ, ali dosad ga nismo dobili", rekao je malo prije isteka ultimatuma.

Jordan je u srijedu poručio da je spreman osloboditi Sajidu al-Rishawi osuđenu na smrt zbog sudjelovanja u napadima u Ammanu 2005., ali hoće da IS pusti njegova pilota. No IS nije spomenuo mogućnost oslobađanja Jordanca.

Maaz al-Kasasbeh je zarobljen 24. prosinca nakon pada njegova F-16 u Siriji, gdje je izvodio napad na položaje IS-a u sastavu međunarodne protudžihadističke koalicije.

IS je nakon smaknuća prvog od dvojice japanskih talaca zarobljenih u kolovozu 2014. u Siriji, u utorak zaprijetio i pogubljenjem drugog, Kenjija Gota, i pilota ne bude li Iračanka oslobođena.

IS koji optužuju za zločine protiv čovječnosti, na meti je udara koalicije koju vode Sjedinjene Države, u kojoj sudjeluje i Jordan.