PRVOMAJSKA POKLAPANJA

Hoće li IDS sindikalcima ukrasti prosvjednike?

29.04.2013 u 15:03

Bionic
Reading

Javnim prosvjedom, sindikati diljem Hrvatske u srijedu će obilježiti Međunarodni praznik rada. U organizaciji Sindikata Istre i Kvarnera (SIK) te županijskog ogranka Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, prvomajski prosvjed u Puli održati će se s početkom u 10,15 sati na Narodnom trgu kod gradske tržnice

'Očekujemo između 800 i tisuću ljudi, što je neka standardna brojka, no s obzirom na to kako je prošao referendum u Dubrovniku, više ništa ne znam. Svi su obaviješteni i nitko kasnije ne može reći da nije znao. Tiskali smo letke, radnici su u svojim poduzećima upoznati s održavanjem prvomajskog prosvjednog skupa, a na njihovoj savjesti je hoće li izaći. Tema, nažalost, imamo dovoljno', kazao je predsjednik SIK-a Bruno Bulić. Napomenuo je da je vrijeme da se građani probude i uhvate u koštac sa svim nedaćama koje prate radništvo.

'Vidimo da je na sceni neoliberalni kapitalizam koji će se s ulaskom Hrvatske u EU još bolje zacementirati', rekao je Bulić, ujedno pozivajući Puljane da se odazovu u što većem broju, pogotovo što se prvomajski prosvjed održava u predizborno vrijeme.

No izgleda da se za masovnije prvomajsko okupljanje na pulskoj tržnici pripremaju i u IDS-u. Naime, kako primjećuju u SIK-u, IDS je na istoj lokaciji već postavio svoj 'šator'.

'Mislim da to nije korektno. Mogli su pričekati i postaviti ga nakon našeg prosvjednog skupa', smatra predsjednik SIK-a.

U IDS-u kažu da se zapravo radi o natkrivenom štandu, nedavno postavljenom na tržnici budući da je to jedno od frekventnijih mjesta u Puli, a na kojem građani mogu potpisati aktualne IDS-ove peticije, kao i podržati kandidature IDS-ovaca u izbornoj utrci.

'Nakon više od stoljeća dugog priznanja radničke borbe kroz obilježavanje Međunarodnog praznika rada, nažalost, iz godine u godinu svjedočimo prilikama u kojima, kako u svijetu tako i kod nas, u nezasitnoj utrci za profitom jačaju tendencije smanjivanja dosegnutih prava proisteklih iz rada. Teško je nositi se sa svakodnevnim udarcima na egzistenciju i zadržati snagu, optimizam, vjeru, biti strpljiv… Ipak, ne smijemo odustati i, najmanje što možemo, ali i moramo učiniti, je da na naš radnički dan - 1. maj, snažno upozorimo na pogubnost socijalnog raslojavanja, da izrazimo nezadovoljstvo kontinuiranim razaranjem gospodarstva, svakodnevnim gubitkom radnih mjesta i neizdržljivim porastom siromaštva i nezaposlenosti, umanjivanjem dosegnutih radničkih i umirovljeničkih prava, prava mladih', navodi Sindikat Istre i Kvarnera pozivajući Puljane da pokažu kako u gradu, koji ima razloga ponositi se radničkom poviješću i borbom za radnička i građanska prava, nije se ugasila radnička i građanska samosvijest.