afera hotmail

Jandroković: Odluku o izuzeću Novaković treba ostaviti pravnim stručnjacima

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 13.06.2019 16:47
  • Objavljeno 13.06.2019 u 13:46
Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković

Izvor: Screenshot / Autor: N1

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u četvrtak je ocijenio da bi bilo najbolje da samo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa donese odluku o izuzeću predsjednice Nataše Novaković u slučaju premijera Andreja Plenkovića, što je zatražio u aferi Hotmail

Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav trebao bi sutra raspravljati tko je nadležan za odluku o izuzeću Novaković, a HDZ je već danas zatražio skidanje te točke s dnevnog reda. Jandroković je ocijenio da ta odluka jest pravno dvojbena i da je treba prepustiti pravnim stručnjacima, koji to znaju najbolje, i onda vidjeti kako nastaviti dalje.

'Prema našim tumačenjima za tu odluku nije nadležan Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a tko je nadležan, zahtjevno je pitanje i odgovor ću prepustiti pravnoj struci da kaže konačnu riječ', poručio je Jandroković, dodavši da je možda najbolji put da samo Povjerenstvo donese odluku o izuzeću Novaković.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije odlučivalo je li premijer Andrej Plenković bio u sukobu interesa vezano uz njegove aktivnosti prilikom izrade lex Agrokor, jer je premijer podnio zahtjev za izuzećem Novaković. Ona je, kako je navedeno u tom zahtjevu, bila zaposlena u HUP-u, koji je povezan s Agrokorom, zbog čega mora otkloniti svoje sudjelovanje u svim segmentima koji se tiču pitanja vezanih uz postupanje Vlade u vezi Agrokorom, uključujući i donošenje odluke u predmetu protiv Plenkovića.

Jandroković je danas novinarima ponovio da ne osjeća odgovornost za izborni podbačaj HDZ-a. 'Iako nismo ostvarili pet mandata koliko smo željeli, ostvarili smo najbolji rezultat od svih ostalih stranaka. Razgovarat ćemo zašto nismo došli do cilja koji smo željeli, a nakon toga ćemo vas izvijestiti o zaključcima', najavio je.

Novinare je zanimalo i kada će HDZ raspravljati o rezultatima izbora za Europski parlament i hoće li biti kakvih posljedica, a Jandroković je kazao da je pred njima sada obilježavanje 30 godina HDZ-a u ponedjeljak 17. lipnja, 'što je velik događaj za stranku jer već 30 godina uspješno djelujemo'.

Kada to prođe, onda ćemo razgovarati kada će biti sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća i onda ćemo donijeti odgovarajuće zaključke, najavio je.

Naglasio je i da ne zna razloge zbog kojih je ponovno odgođena Skupština Ličko-senjske županije i da se nada da će se u skoro vrijeme održati i da će se postići dogovor. Ovo nije pritisak na Darka Milinovića da odstupi nego je to pitanje našeg lokalnog HDZ-a, jer mi s državne razine želimo da se završi to pitanje i postigne dogovor, međutim, odluke o tome donosi županijski HDZ, dodao je.

Jandroković se osvrnuo i na uhićenja ravnatelja nacionalnih parkova Brijuni i Kopački rit pod sumnjom da su pogodovali u natječajima, istaknuvši da nema sve informacije o tome, ali vjeruje institucijama.

'Nadležna državna odvjetništva rade svoj posao i oni koji su se ogriješili o zakon, moraju odgovarati', poručio je Jandroković, a na pitanje vrijedi li to za sve neovisno o tome iz koje stranke dolaze, odgovorio je da bi 'bilo strašno kada bi netko zbog stranačke pripadnosti mogao kršiti zakon i da takvo što u Hrvatskoj danas nije moguće'.

Upitan brine li ga što kršenja zakona ima i u HDZ-u, odgovorio je da 'kao što je rekao jučer državni odvjetnik, kada je govorio o policiji, tako je i u strankama – u svakom žitu ima kukolja'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!