HVALA, GRADONAČELNIČE BANDIĆU

HNS za privremeno korištenje Svetica ne izdvaja ni lipu!

21.01.2014 u 13:35

Bionic
Reading

Stranka Održivi razvoj Hrvatske - ORaH traži od Grada Zagreba da odustane od davanja Sportsko-rekreativnog centra Svetice u dugogodišnji zakup jer će taj javni prostor tako biti privatiziran i elitiziran, a građanima Zagreba, kojima je namijenjen, nedostupan

Prema dosadašnjim najavama čelnika Grada Zagreba, vrlo je izvjesno da se ovaj vrijedan i velik prostor u centru Zagreba namijenjen rekreaciji građana planira prenamijeniti ne samo u zatvoreni nogometni kamp, već u privatni građevinski projekt u interesu lobija bliskih vodstvu Grada, kaže se u današnjem priopćenju ORaH-a u povodu otvaranja ponuda pristiglih na javni natječaj za zakup.

Gradska vlast radi na štetu građana

ORaH navodi kako se zalaže za transparentno financiranje javnih sportskih rekreativnih projekata namijenjenih poboljšanju psihofizičkog stanja stanovništva te kako sumnja da je izgradnja nogometnog kampa samo izgovor za prenamjenu prostora u središtu grada. Ističe da jest potrebno izgraditi nogometni kamp u Hrvatskoj, ali ne na tako neprimjerenoj lokaciji i po cijenu gubitka rekreativnog javnog centra. Podsjeća da je SRC Svetice zadnji put uređen krajem 90-ih kao poklon svim Zagrepčanima koji su ga stalno koristili. No Grad Zagreb je sve manje ulagao u održavanje sportskog centra, a novac je trošio, ističe se, na besmisleno skupe projekte poput fontana, javnih zahoda te financiranje NK Dinamo koji je neprofitna udruga građana samo na papiru.

Zakup odnosno koncesija te javne gradske površine na neodređen broj godina bez jasnog plana budućih sadržaja, načina korištenja, bez prethodne stručne valorizacije struke i bez javne rasprave nova je demonstracija samovolje čelnika Grada i otvara sumnju u pogodovanje privatnim interesima na štetu javnog interesa građana i građanki Zagreba, ocjenjuje ORaH.

Stanovnici Zagreba plaćaju najveći prirez u zemlji i stoga zaslužuju društveni standard koji im omogućava korištenje javnih sportskih sadržaja, ističe se i dodaje da će lokalni vijećnici te stranke dati svesrdnu pomoć građanima koji su počeli skupljati potpise na peticiju za spas Svetica.

Stranka ZA GRAD upozorila je javnost da su uvidom u ugovor o privremenom korištenju Svetica otkrili da u njemu nedostaje stavka o naknadi za privremeno korištenje SRC-a Svetice, što znači da je taj vrijedni prostor HNS-u ustupljen - besplatno!

'Naknada za privremeno korištenje je obavezan sadržaj ugovora! Izostanak naknade ne znači samo da HNS ima privilegije koje nemaju druge udruge u Zagrebu, već i da je za iznos te naknade oštećen Grad', izjavila je supredsjednica stranke ZA GRAD Iva Kvakić koja je ugovor dobila na uvid. Fotokopiranje ugovora joj nije bilo dopušteno jer se oko toga nadležni gradski ured 'morao dodatno konzultirati', čime joj je uskraćeno potpuno korištenje prava na pristup informacijama. Odgovor na pitanje s kim se točno gradski ured mora konzultirati nismo dobili.

Postavlja se pitanje potencijalne kaznene odgovornosti potpisnika ugovora o privremenom korištenju, čime je, mimo Zaključka o davanju gradskih prostora na privremeno korištenje, prostor ustupljen besplatno, a time je oštećen Grad za iznos propisane naknade. Stranka ZA GRAD smatra da navedena pitanja zahtijevaju pažnju nadležnih institucija i vjerujemo da će se one tome posvetiti. U stranci ZA GRAD naglašavaju da će nastaviti koristiti sva institucionalna sredstva kako bi osigurali poštivanje procedure unatoč samovolji gradske uprave.