NAGODBA KOJA PRIKRIVA KORUPCIJU

HNS-ovac dodijelio smijenjenom HDZ-ovom direktoru 400.000 kuna

26.06.2014 u 11:42

Bionic
Reading

Unatoč odluci Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske kojom se poništava odluka o isplati gotovo milijun kuna Ivanu Vuletiću, bivšem direktoru Športskih objekata d.o.o. Osijek, štetnom nagodbom ovo će mu gradsko poduzeće ipak isplatiti gotovo pola milijuna kuna. Odvjetnik Športskih objekata tvrdi: 'Taj spor ne bismo izgubili.' Prozvan u medijima zbog sklapanja štetne nagodbe, sadašnji direktor Čuraj nosi dokumentaciju USKOK-u i Državnom odvjetništvu

Ni odluka Vrhovnog suda Republike Hrvatske, a potom ni Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, kojima se ukidaju presude osječkih sudova, nisu spriječile Športske objekte d.o.o. Osijek da sklope nagodbu s bivšim direktorom Ivanom Vuletićem o isplati 510.000 kuna.

Iako je odluka osječkog Trgovačkog suda o iznosu od 933.375 kuna s kamatama na ime menadžerskog ugovora, koliko je potraživao Vuletić, ukinuta još u srpnju prošle godine, Stjepan Čuraj, sadašnji direktor Športskih objekata, pola godine poslije potpisao je sporazum s Vuletićem na temelju odluke Nadzornog odbora na čijem je čelu Antun Ignac. Od dogovorenog iznosa bivši direktor Vuletić dobit će ukupno 394.948 kuna jer se odrekao kamate od cjelokupnog iznosa glavnice. Isplata je dogovorena u dvanaest mjesečnih rata, a s njom se počelo u siječnju 2014. Zbog slučaja koji je objelodanjen u javnosti sadašnji direktor Stjepan Čuraj u razgovoru nas je izvijestio da će samoinicijativno predati svu dokumentaciju Državnom odvjetništvu i USKOK-u.

'Da bi se otklonile bilo kakve indicije i insinuacije, predajem cijelu dokumentaciju nadležnim organima na očitovanje. Kronologija je vrlo jasna, a kao odgovorna osoba morao sam upoznati Nadzorni odbor i gradonačelnika Ivicu Vrkića s prijedlogom tužitelja za nagodbu. Nisam ovlašten samostalno donositi takve odluke. Rizik je bio prevelik, po procjeni druga dva odvjetnika', rekao je Čuraj.

Prema njegovim riječima, u nagodbu se išlo zbog smanjenja rizika rezultata parnice koja je već tada došla do iznosa od 1,7 milijuna kuna. Kako se odlukom Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske predmet vraćao na ponovno suđenje te se tražilo dodatno svjedočenje članova Nadzornog odbora, Čuraj je smatrao da će troškovi još rasti. Tim prije jer je, kako kaže, imao izjavu bivše članice NO-a kojom se potvrđuje da bi svjedočila u korist tužitelja. Čuraj smatra da se to nije moglo ignorirati pa je sadašnji Nadzorni odbor na svojoj drugoj sjednici donio odluku o nagodbi, iako se ne zna kako bi svjedočili ostali njegovi članovi.

No vrlo je indikativno to što Športski objekti, kao tvrtka čiji je većinski vlasnik Osijek, za svoj postupak nisu dobili zeleno svjetlo gradonačelnika. Naime Čuraj je uputio dopis gradonačelniku Ivici Vrkiću o namjeri sklapanja nagodbe. U tom dopisu, kako tvrde upućeni, iznio je samo one činjenice koje mu idu u prilog. Tako Čuraj u dopisu spominje sudski spor s Ivanom Vuletićem za iznos od gotovo milijun kuna, a on bi s kamatama iznosio oko 1,7 milijuna kuna, te za spomenuti iznos koji Vuletić mora vratiti poduzeću.

Međutim ono što ne spominje je to da se presuda Trgovačkog suda u Osijeku o isplati 933.375 kuna s kamatama na ime menadžerskog ugovora ukida odlukom Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske te se predmet vraća na ponovno suđenje. No gradonačelnik Vrkić nije odgovorio na dopis, što nam je potvrdio i Čuraj, te je time prepustio da odluku o poduzeću koje je praktički u vlasništvu građana i iz čijih se džepova plaćaju dugovanja toga poduzeća donesu neke druge osobe.

Nije tajna da ono stoji na klimavim nogama. Prije samo godinu dana Stjepan Čuraj, kao tadašnji zamjenik predsjednika Uprave Športskih objekata Osijek, na konferenciji za novinare iznio je podatke o prezaduženosti, negativnoj bilanci od preko 5,5 milijuna kuna i 15 milijuna kreditnih obveza. Žalio se i na dugovanje HEP–u koji je prijetio isključenjem plina te zaključio da je sve skupa oko 3,8 milijuna kuna minusa po računima. 'Dakle financijske mogućnosti su doslovce iscrpljene i ovisimo prije svega o gradskim dotacijama da isplatimo i same plaće', zaključio je tada Čuraj.

Dolaskom Čuraja na mjesto direktora situacija se nije bitno promijenila. Početkom ove godine Čuraj je u izjavi za medije ponovio iznos, samo je dugovanje od 7,7 milijuna kuna smanjeno na 6,6 milijuna kuna zahvaljujući intervenciji Grada. No u donošenju vrlo bitne odluke za ovu gradsku tvrtku gradonačelnik nije intervenirao. Neslužbeno se nagađa da se nije htio upuštati u sukob s HNS-om jer je Čuraj predsjednik Županijskog odbora te član središnjeg odbora HNS-a, a uživa i veliko povjerenje ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka. Čak je kupio stan u Hebrangovoj ulici, u istoj zgradi u kojoj je i Vrdoljakov novi stan, iste kvadrature, točno ispod ministrovog. Stoga se u javnosti pojavilo pitanje nije li sklopljen neki interni dogovor između Čuraja i Vuletića, a kojim bi obje strane bile na dobitku.

Za razliku od nagađanja, osnovanu sumnju u nagodbu unosi i upozorenje odvjetnika koji je u tom sporu zastupao Športske objekte. On je prije sklapanja sporazuma uputio dopis Čuraju i Nadzornom odboru u kojem ih upozorava na odluku Visokog trgovačkog suda RH iz koje ne proizlazi pravo Ivanu Vuletiću na naplatu naknade te da se, ukoliko dođe do nagodbe, ograđuje od nje u cijelosti, također ih upozoravajući na 'moguće konzekvence'. Na ovo upozorenje Čuraj se oglušio. Istaknuo je da su troškovi odvjetnika premašili iznos isplaćen do dana potpisivanja te da je vrlo indikativno to što je odvjetnik htio nastaviti postupak jer u tom slučaju rastu odvjetnički troškovi. Odvjetnik Športskih objekata tvrdi da Čuraj iznosi neistine.

'Mojom žalbom presuda je ukinuta i vraća se u novi postupak, a u obrazloženju piše zašto je ukinuta i da Vuletiću ne pripada ništa. Taj spor ne bismo izgubili. Upozorio sam Čuraja da Vuletić ne može dobiti nijedne lipe. Upozorio sam ga i da se nagodba ne sklapa jer je štetna, međutim on je uvjerio Nadzorni odbor u suprotno. Njegovo je to pravo kao direktora, ali ne dozvoljavam da kaže da je sklopio nagodbu zbog odvjetničkih troškova. Troškovi su mi plaćeni prije nego je ukinuta presuda. Da je došlo do ponavljanja postupka, bila bi još jedna rasprava i ona bi koštala oko 9.000 kuna. Prema tome, nije postojao nikakav moj interes da se spor i dalje vodi. Koja dva druga odvjetnika spominje Čuraj, ne znam, jer sam imao punomoć o zastupanju', naglasio je Željko Švedl, odvjetnik koji je zastupao Športske objekte u postupku protiv Vuletića.

Potvrdio je to i Zvonko Ibriks, prethodnik Čuraja u Športskim objektima, također objasnivši da se radilo o paušalu od tri tisuće kuna plus PDV, za koji je odvjetnik vodio spor, a da bi tek poslije njegovog dobivanja odvjetnik primio naknadu. Ibriksu, kako kaže, nije padala na pamet nagodba jer je bio uvjeren da će Športski objekti dobiti spor. Na kraju krajeva, troškovi odvjetnika i sudskog postupka, a koje Čuraj ističe kao glavni razlog nagodbe, za Športske objekte postaju nebitni jer bi ih gubitkom spora trebao pokriti Vuletić.

Toga je bila svjesna i bivša vlast, za čijeg se mandata vodio spor s Vuletićem. 'Moj je generalni stav da se ne ide na nagodbe. Žališ se dok možeš i dok za to ima pravne osnove jer s nagodbom se otvara nečiji prostor', kratko je komentirao bivši gradonačelnik Krešimir Bubalo, jasno potvrdivši time sumnju u korupciju.