ratni zločini

HNS osudio zanemarivanje hrvatskih žrtava u BiH

15.04.2023 u 11:54

Bionic
Reading

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH izrazio je razočaranje što će se na događajima u subotu u Zagrebukoje organiziraju udruge u znak sjećanja na žrtve u Ahmićima zanemariti hrvatske žrtve u BiH, napose u mjestu Trusini u sjevernom dijelu Hercegovine gdje se istoga dana 1993. godine dogodio ratni zločin kao u selu Ahmićima

Prije 30 godina, 16. travnja 1993. u Ahmićima, selu kod Viteza u Bosni i Hercegovini, te u Trusini kod Konjica počinjeni su zločini nad bošnjačkim i hrvatskim civilima koje su počinile postrojbe HVO-a i Armije BiH. U Ahmićima je ubijeno 116 bošnjačkih civila i vojnika, a u Trusini 22 hrvatska civila i zarobljena vojnika.

U Zagrebu će danas nekoliko nevladinih organizacija u organizaciji Centra za ženske studije, Ane-Marije Rafai (RAND) i Vesne Teršelić (Dokumenta -Centar za suočavanje s prošlošću) organizirati više događaja pod nazivom ‘Ne u naše ime’ u znak sjećanja na žrtve iz Ahmića, te se usprotiviti negiranju toga zločina.

HNS BiH smatra taj potez jednostranim i uvredom za hrvatske žrtve u BiH.

“Izražavamo našu veliku razočaranost zbog ponovnog negiranja, obezvrijeđivanja i prešućivanja hrvatskih žrtava u brojnim ratnim zločinima u Domovinskom ratu u Bosni i Hercegovini, upravo onako kako se sustavno negiraju ratni zločini Armije BiH od strane političkih, izabranih i imenovanih dužnosnika bošnjačkog naroda“, priopćili su iz HNS-a BiH.

Osudili su zločin te izrazili sućut zbog zločina počinjeinih u Ahmićima. Upozorili su međutim da se zločin počinjen u Trusiniprešućuje i negira, te su naveli brojne slučajeve ratnih zločina koje je počinila bošnjačka Armija BiH diljem središne Bosne u Križančevu selu, Buhinim kućama, Grabovici, Doljanima i drugima mjestima.

Naveli su da je Armija BiH u ratnim zločinima ubila oko 1600 Hrvata, od kojih su 1088 bili civili. HNS ističekako jednostrano predstavljanje ratnih zločina posebno vrijeđa obitelji žrtava i stradalnike posljednjeg rata.