PLAN B

HNS okreće leđa SDP-u

Bionic
Reading

Hrvatska narodna stranka i Hrvatska stranka umirovljenika u srijedu će objaviti da započinju pregovore o zajedničkom nastupu na idućim parlamentarnim izborima. Vijest koja se proširila političkim krugovima potvrđena je u objema strankama

− Sjeli smo i na temelju izbornih rezultata iz 2007. godine izračunali da nam predizborna koalicija može donijeti 15 do 19 zastupnika. To bi značilo da bez nas nakon idućih izbora nema vlasti – kazao nam je jedan od arhitekata ove koalicije, piše Slobodna Dalmacija

Upućeni tvrde kako ova koalicija za HNS može postati i svojevrsna izlazna strategija ako se odluči distancirati od projekta okupljanja oporbe oko tzv. kastavske skupine.

Čelnici SDP-a, HNS-a i IDS-a sastali su se prošlog ljeta u Kastavu kako bi dogovarali konture buduće koalicije. Zoran Milanović, Radimir Čačić i Ivan Jakovčić na konkretnim su točkama željeli utvrditi ima li njihova inicijativa izvjesnu budućnost, odnosno hoće li na sljedećim parlamentarnim izborima nastupiti kao višečlana oporbena koalicija koja je spremna pobijediti vladajući HDZ.

− Za sada će HNS nastaviti pregovore sa SDP-om, a naša pozicija ulaskom HSU-a u priču dodatno je pojačana – tvrde u vrhu HNS-a.

U objema strankama demantirali su da njihovi pregovori imaju bilo kakve veze s tzv. trećim putem Stjepana Mesića, u kojemu bi on okupio dio stranaka centra i s njima izašao na iduće parlamentarne izbore.

O eventualnom priključenju HSU-a kastavskoj oporbenoj skupini u toj stranci za sada govore s popriličnom rezervom.

− Ta je mogućnost na jako dugom štapu – kazao nam je izvor iz HNS-a.