BITKA ZA ZAGREB

HNS još nije odlučio o gradonačelničkom kandidatu

21.01.2009 u 16:43

Bionic
Reading

Predsjednica zagrebačkoga HNS-a Alenka Košiša Čičin-Šain izjavila je danas da HNS još nije donio konačnu odluku o tome tko će biti njihov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika na lokalnim izborima, a odluku o tome donijet će do kraja sljedećeg mjeseca

Konačnu odluku još nismo donijeli zato što imamo nekoliko kandidata koji bi mogli prihvatiti se tog posla sa svim svojim stručnim, profesionalnim i drugim karakteristikama, rekla je Košiša Čičin-Šain na konferenciji za novinare održanoj s temom: 'Holding - prva žrtva Bandićevih predizbornih ambicija?'

Potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš ocijenio je kako je Zagrebački holding prva žrtva predizbornih ambicija gradonačelnika Milana Bandića, druga žrtva je gradski proračun, a trajna i konačna žrtva su Zagrepčani.

Na konferenciji je bila i Zorka Virag, HNS-ova članica Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, koja je izvijestila da je danas održana sjednica Odbora na kojoj je većinom glasova prihvaćena dopuna Plana poslovanja i investicija za 2009.

Istaknula je da je motiv za dopunu Plana bio dopis člana Skupštine gradonačelnika Bandića, koji je naveo da taj plan treba dopuniti uključivanjem projekata trgovačkog kompleksa Žitnjak - Zelena tržnica u iznosu oko 328,5 milijuna kuna, početnom fazom gradnje stambenog naselja Podbrežje u iznosu oko 150 milijuna kuna, rješavanjem imovinsko-pravnih problema u Mandlovoj ulici u iznosu oko 45 milijuna kuna te kongresnim centrom - projektna dokumentacija i drugi troškovi u iznosu oko 30 milijuna kuna.

Radoš je istaknuo da je današnjim novim prijedlogom plana poslovanja 'poslovodstvo Holdinga pokleknulo pred Bandićevom ambicijom i povećalo plan poslovanja za oko 300 milijuna kuna' te da su 'u novom planu smanjene investicije za elementarne komunalne potrebe kao što je izgradnja vodovodne i odvodne infrastrukture, a povećane političko-promidžbene investicije kao što je kongresni centar i izgradnja političkih, tzv. Bandićevih stanova u Podbrežju'.

'Konzekvence tog poraza poslovne logike pred političkim ambicijama su dodatno financijsko iscrpljivanje i Zagrebačkog holdinga i grada Zagreba i potpuno osiromašenje investicijskog kapaciteta u 2010. i idućim godinama', naglasio je Radoš.

Rekao je da Zagrebački holding i grad Zagreb, osim novog duga i prodaje gradske imovine, jedino pravo i dugoročno rješenje imaju u povećanju cijene komunalnih usluga.

Dodao je da je u gradskom proračunu za 2009. 'samo jedna kapitalna komunalna investicija - denivelacija Slavonske avenije i Ulice Ljudevita Posavskog' te da su ostale komunalne kapitalne investicije 'pojele najamnine, zakupnine i subvencije, koje su narasle u odnosu prema 2008. oko pola milijarde kuna, a zbog novih započetih investicija, rast će i u 2010. godini'.