UDAR NA SLOBODU MEDIJA

HND zabrinut zbog Novog lista i Hloverkinih čistki

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.01.2009 14:41
  • Objavljeno 29.01.2009 u 14:04
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva, zabrinut zbog najnovijih ugrožavanja medijskih sloboda u Hrvatskoj, upozorio je na slučajeve ušutkavanja novinara u Novom listu i Hrvatskoj televiziji

HND je pozvao poslovodstvo i uredništvo Novog lista da poštuje ugovore koje je u kolovozu prošle godine sklopilo s Marinkom Čulićem i Viktorom Ivančićem kao kolumnistima u listu i da počne objavljivati njihove tekstove umjesto što im nudi sporazumni raskid radnog odnosa.

'Tvrdnja da su vrsni novinari Ivančić i Čulić, višestruko nagrađivani i međunarodnim i domaćim nagradama, tehnološki višak u Novom listu - jednostavno je cinična. Novinari slične, visoke kvalitete ne mogu biti tehnološki višak niti u jednoj hrvatskoj redakciji. A ako se radi o tome da su oni politički višak, naravno da poslije eventualnog raskidanja ugovora s Ivančićem i Čulićem ni za koga u Novom listu neće više biti jamstava da im se ne može dogoditi isto, pa ma kakve ugovore imali', stoji u priopćenju Hrvatskog novinarskog društva.

Ističu da su osobito zabrinuti jer je Novi list mogao dosad služiti kao primjer slobodnog novinarstva, a ova neprihvatljiva, nenovinarska odluka mogla bi biti znak gorih vremena.

Izvršni odbor HND-a također smatra da nisu slučajnost neriješene afere na HTV-u, porast neprofesionalizma na javnoj televiziji, pritisci na novinare, smjenjivanje nepoćudnih urednika te u konačnici odlazak eminentnih novinara s nje.

HND je na vrijeme upozorio što će se dogoditi kada Hloverka Novak Srzić dođe na mjesto glavne urednice Informativnog programa HTV-a, a sada se to i pokazuje. Sve se to može dovesti u izravnu vezu s nadolazećim lokalnim izborima.

Bilo je nekoliko sumnji na korupciju ili sukob interesa, bilo je neobrazloženih smjena pojedinih urednika i novinara i drastičnog sniženja plaća Denisu Latinu - zbog kritike nadređenih u javnosti - a sada je Petru Štefaniću oduzeto vođenje emisije, koju je i HTV dosad hvalio kao vrlo uglednu i kvalitetnu.

Zbog svega toga prije nekoliko dana HND je uputio pismo Odboru za informacije, informatiku i medije Hrvatskog sabora s prijedlogom da organizira tematsku raspravu o nezadovoljavajućem stanju na Hrvatskoj televiziji.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi