‘Oprostite što smetam, ne mogu disati’

HND u nedjelju organizira prosvjed zbog smrti novinara Matijanića: 'Tu je riječ o medicinski potpomognutom ubojstvu'

04.02.2023 u 13:27

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najavilo je prosvjed na Markovu trgu u nedjelju 5. veljače, šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, naglasivši kako ustraju na istrazi o propustima u njegovom liječenju te smjeni ministra zdravstva Vilija Beroša.

Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko najavio je da je prosvjed s početkom u 12 sati ispred Novinarskog doma naziva ‘Oprostite što smetam, ne mogu disati’ organiziran nakon što je HND šest mjeseci upozoravao da u slučaju smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića nije pokrenut službeni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao.

''Vili Beroš mora otići, tu nema nikakve dvojbe i nikakve rasprave. Mi već šest mjeseci svjedočimo jednom bešćutnom zataškavanju u slučaju Matijanić. Vili Beroš i sustav koji on predstavlja učinio je sve da se istina nikada ne sazna'', rekao je Zovko u subotu.

Ocijenio je i da su rezultati povjerenstva Ministarstva zdravstva da u pružanju medicinske skrbi Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta jedna od ''najogavnijih stvari koja se dogodila u povijesti ovog društva'' jer je krivcem proglašen Matijanić.

Naglasio je kako, i planirani prosvjed nikako nije usmjeren protiv zdravstvenih djelatnika, ali je i upozorio da je, uoči samog početka konferencije za novinare, dobio informaciju da je liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima koji su htjeli doći na prosvjed poslana inspekcija. Ocijenio je to primjerom ''alata koja ova država koristi kako bi se zaustavio prosvjed''.

Istaknuo je i kako je obitelj Matijanića dobila nalaze, kako je rekao, ''fantomskog povjerenstva'', pet minuta prije njihove službene najave zaključivši i kako je riječ o ''medicinski potpomognutom ubojstvu''. Podsjetio je i da je peticiju da novo, nezavisno povjerenstvo provede izvide i utvrdi postoje li propusti u liječenju za Matijanića potpisalo gotovo 5000 građana, te je ocijenio kako su se 'gadno prevarili' svi oni koji su mislili da će se od toga odustati.

Nećemo odustati ako premijer i dalje bude branio bešćutnog ministra

''Nakon prosvjeda, ukoliko premijer i dalje bude tvrdoglav u branjenju bešćutnog ministra, nećemo odustati'', zaključio je Zovko.

Matijanićeva životna partnerica – novinarka Indexa Andrea Topić pozvala je sve građane da se priključe prosvjedu, naglasivši ''neka na prosvjed ne dođu ljudi koji misle da je zdravstvo savršeno''.

Novinar Vladimir Matijanić umro je u Splitu 6. kolovoza prošle godine od posljedica bolesti vezanih uz teške posljedice COVID-19. Nakon brojnih prigovora za nesavjesno liječenje i moguće uskraćivanje odgovarajuće medicinske pomoći zaključak stručnog povjerenstva Ministarstva zdravstva bio je da u pružanju medicinske skrbi novinaru Matijaniću nije bilo značajnih stručnih propusta.

HND je istaknuo kako okupljanje za prosvjed počinje u 12 sati ispred zagrebačkog Novinarskog doma , a u 13 sati kreće prosvjedna šetnja od Novinarskog doma, preko Trga Republike Hrvatske, Frankopanske do Ilice, Ilicom do Trga bana J. Jelačića, te Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Markov trg.