UGROŽENE NOVINARSKE SLOBODE

HND traži saborske sjednice o stanju u medijima

29.05.2009 u 12:08

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara uputili su pismo saborskim odborima za medije i ljudska prava pozivajući ih da do 15. srpnja 2009. sazovu tematske sjednice o profesionalnoj i ekonomskoj krizi hrvatskih medija, koja, kako tvrde, prijeti slabljenju demokracije i pluralizma te jačanju korupcije u zemlji

HND i Sindikat novinara istaknuli su kako već dulje vrijeme upozoravaju na pad profesionalizma u medijima, na političke i gospodarske pritiske na njih koji pogoduju rastu cenzure i ugrožavaju slobodu govora. U neraskidivoj vezi s time su, tvrde, sve nesigurniji radni uvjeti novinara, koji izravno vode u autocenzuru.

Novinarska udruženja smatraju da je, budući da su hrvatski mediji i cijela zemlja na značajnoj prekretnici, novinarima potrebna potpora politike u smislu stvaranja okvira za uspostavu stvarnog medijskog i društvenog pluralizma.

Istaknuli su kako bilo koji oblik političke potpore koji traže mora voditi računa o zaštiti novinarske i uredničke neovisnosti, profesionalnih standarda i kvalitete medija, kako bi oni mogli ostvarivati svoju svrhu – 'da, osim zabave, informiraju, poučavaju i potiču javnost, te da nadziru one koji imaju moć u društvu'.

Sindikat novinara i HND saborske odbore su upozorili kako vlasnici medija trebaju shvatiti da su odgovorni za kvalitetno novinarstvo, a ne samo za stjecanje profita te da trebaju surađivati s novinarskim udrugama.

Naime, nakladnici ne poštuju brojne članke Zakona o medijima - osnovnog medijskog zakona, kao ni zakonsku obvezu donošenja statuta medija (redakcija) koja se tiče njihove samoregulacije, a kojom bi se, među ostalim, novinarima omogućilo da aktivno sudjeluju u izboru glavnih urednika.

Usporedno s time, Sindikatu novinara Hrvatske potrebna je podrška u pregovorima o kolektivnom ugovoru za novinare na nacionalnoj razini, koji su već dugo u slijepoj ulici zbog pet neriješenih pitanja koje SNH smatra bitnim uvjetima za rad novinara.

Ako se ta pitanja ne riješe do 1. listopada ove godine, Sindikat novinara bi na to mogao odgovoriti općim novinarskim štrajkom.