NEKOREKTNA IZJAVA

HND opleo po Josipoviću

25.05.2015 u 17:28

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oštro je osudilo izjavu bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji je pitanje povrata donacije što ju je 2010. za svoju kampanju dobio od Roberta Ježića doveo u vezu s plaćama novinara iz Novog lista

'Onog trenutka kada pitate svoje kolege iz Novog lista da vrate plaće, pitajte i mene', odgovorio je Josipović voditelju emisije Nedjeljom u dva Aleksandru Stankovićuna pitanje kada će vratiti Ježićevu donaciju. Bivši predsjednik upitao je i voditelja je li postavio pitanje 'svojim kolegama iz Novog lista zašto su radili za Ježića'.

'Je li doista moguće da Josipović, koji je bio na najvišoj političkoj dužnosti u zemlji, ne zna da nije vlasnik onaj koji daje plaće svojim radnicima? Misli li doista bivši predsjednik da vlasnik svoje radnike plaća donacijom iz vlastitog džepa i da ne shvaća da oni svoje plaće zarađuju na tržištu, i za sebe i za svoje poslodavce?' pitaju se u HND-u i sami odgovaraju da njihove plaće, naravno, nemaju nikakve veze s odlukom vlasnika neke tvrtke – kojeg ne biraju radnici – kojem će političaru donirati novac za političku kampanju. 'Uostalom, donaciju Josipoviću nije ni dao Novi list', primjećuju u HND-u.

Kada bi to bilo tako, navodi se dalje u priopćenju HND-a – i kada bivši predsjednik doista ne bi shvaćao da se ovdje radi o dvjema posve različitim stvarima – to bi ukazivalo na njegov mizeran odnos prema radu i vrijednostima rada, što bi za političara njegova ranga bilo doista porazno.

'No kako je malo vjerojatno da bivši predsjednik, ali i inicijator nove političke stranke koja se želi natjecati na sljedećim parlamentarnim izborima, ne razumije osnovne ekonomske kategorije poput rada i stvaranja nove vrijednosti, smatramo da on svojom izjavom o plaćama u Novom listu svjesno insinuira i manipulira pokušavajući na taj način, preko leđa novinara Novog lista, zamagliti svoj problem s Ježićevom donacijom. A to je, dakako, za svaku osudu', stoji u priopćenju kojeg he potpisao Denis Romac, potpredsjednik HND-a.