PROTIVE SE OTKAZIMA

HND: Novak Srzić bila je nekolegijalna prema Gojan

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 16.03.2015 11:26
  • Objavljeno 13.03.2015 u 14:39
gojan hloverka

gojan hloverka

Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/Luka Klun/ PIXSELL

Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva šokiran je odlukom glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana i traži da odmah povuče otkaze koje namjerava dati Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić, a za čije je otkazivanje ugovora zatražio mišljenje sindikata na HRT-u. Današnje priopćenje IO HND-a, koje potpisuje predsjednik Zdenko Duka, prenosimo u cijelosti

Goran Radman im namjerava dati otkaz zbog navodno prekršenih odredbi Etičkog kodeksa HRT-a, prema kojima se ne smije javno istupati bez dopuštenja nadređenih. HND oduvijek smatra da novinari kao javne osobe imaju pravo istupati u javnosti u svakom trenutku, slobodno izražavati stavove. To je ustavno pravo.

'Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura. Novinari imaju pravo na slobodu izvještavanja i pristupa informaciji', piše u članku 38. Ustava RH.

Novinari se pogotovo imaju pravo braniti od medijskih i drugih napada, pogotovo kad su oni slabo potkrijepljeni i slabo argumentirani.

Elizabeta Gojan se zbog prijenosa predsjedničke inauguracije Kolinde Grabar Kitarović 15. veljače 2015. na Hrvatskoj televiziji, koji je uređivala i komentirala, našla pred valom kritika koje su jednim dijelom bile koordinirane i osmišljavane iz jedinstvenog medijsko-političkog centra. Tu nije stao neviđen medijski linč. I poluprivatnim i privatnim kanalima obasuli su je najtežim uvredama, klevetama, etiketiranjima i zastrašujućim anonimnim prijetnjama.

Elizabeta Gojan našla se u situaciji da se zbog takvih napada upućenih ne samo njoj, već i njezinoj maloljetnoj djeci - brani. I to nakon što je - unatoč njezinim višekratnim molbama svim nadređenima u hijerarhiji - izostala bilo kakva pomoć ili zaštita. HRT ni nakon konstantnih prijetnji koje su joj upućivane - ni na koji način nije reagirao.

Slučaj Hloverke Novak Srzić je drukčiji jer je ona vodila akciju potpisivanja peticije protiv kolegice iz vlastite kuće Elizabete Gojan i načina na koji je ona komentirala predsjedničku inauguraciju, što je potpuno neuobičajeno i svakako je nekolegijalno.

Ali što se tiče otkaza koje Goran Radman želi provesti, principijelno se žestoko protivimo otkazima i Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić.

Nema sumnje da će sindikati odbiti dati suglasnost za otkazivanje njihovih ugovora, ali glavnog ravnatelja mišljenje sindikata ni u čemu ne obvezuje. HND će svakako iskoristiti sve legitimne metode da eventualnu konačnu odluku glavnog ravnatelja HRT-a o otkazivanju ugovora zbog 'neovlaštenog istupanja u javnosti' spriječi.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!