vrEMENSKA PROGNOZA

Hladnoća ne popušta: Ponegdje snijeg i kiša, temperature oko ništice, a evo što nas očekuje idućeg tjedna

09.01.2022 u 07:30

Bionic
Reading

U nedjelju će u Hrvatskoj biti umjereno i pretežno oblačno, a sunčanije prijepodne na istoku i jugu. Ujutro na kopnu mjestimice magla. U drugom dijelu dana uglavnom na sjeverozapadu i u gorju slab snijeg, a na sjevernom Jadranu i na otvorenom moru malo kiše. Vjetar većinom slab. Na Jadranu slab do umjeren sjeverozapadnjak u okretanju na jugo, a zatim istočnjak i bura koja će navečer jačati, najprije na sjevernom dijelu. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između -2 i 3, a na Jadranu od 6 do 11 °C

U istočnoj Hrvatskoj prijepodne se očekuje djelomice sunčano oblačno, a u drugom dijelu dana naoblačenje. Ujutro mjestimice magla. Vjetar većinom slab. Najniža temperatura od -7 do -3, a najviša dnevna od 1 do 3 °C, javlja Državni hidrometeorološki zavod.

Središnja Hrvatska

Umjereno do pretežno oblačno, a u drugom dijelu dana, uglavnom navečer i slab snijeg. Ujutro mjestimice magla. Vjetar većinom slab. Najniža temperatura od -8 do -5, a najviša dnevna od -1 do 1 °C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno oblačno, a u drugom dijelu dana i snijeg, osobito u Gorskom kotaru. Ujutro mjestimice moguća magla. Vjetar slab, navečer umjeren sjeveroistočni. Najniža temperatura od -11 do -7, a najviša dnevna od -3 do 1 °C.

  • +15
Prvi ovogodišnji snijeg zabijelio je Gorski Kotar Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

Istra

Ujutro porast naoblake, potom umjereno do pretežno oblačno, u drugom dijelu dana tek mjestimice uz moguću slabu kišu ili rosulju, navečer na području Ćićarije i Učke moguć je i slab snijeg. Slab do umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar, uz obalu ponegdje bura, kratkotrajno će okrenuti na istočni vjetar i jugo, a u drugom dijelu dana i u noći na ponedjeljak bura će postupno jačati na umjerenu do jaku s olujnim udarima. More će biti malo, u drugom dijelu dana do umjereno valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će između -2 i 3, u unutrašnjosti Istre između -9 i -4 °C. Najviša dnevna temperatura zraka bit će između 5 i 10 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno oblačno, a u drugom dijelu dana mjestimice malo kiše, u unutrašnjosti Istre i podno Velebita navečer moguće susnježice i snijega. Slabo do umjereno jugo u okretanju na istočnjak i bura koja će poslijepone jačati. Najniža temperatura od -4 u unutrašnjosti Istre do 4 na otocima, a najviša dnevna od 5 do 10 °C.

Dalmacija

Umjereno i pretežno oblačno, a sunčanije prijepodne jugu. U drugom dijelu dana na otvorenom moru mjestimice malo kiše. Slab do umjeren sjeverozapadnjak u okretanju na jugo, a zatim istočnjak i bura koja će navečer jačati. Najniža temperatura od -5 u unutrašnjosti Dalmacije do 8 na otocima, a najviša dnevna od 6 do 12 °C.

Idući tjedan

"Idućih dana dašak zime. Bit će razmjerno hladno, do utorka na kopnu i većinom oblačno, mjestimice uz malo snijega, koji je uz slabu kišu moguć i ponegdje na sjevernom Jadranu. Osjet hladnoće početkom novog tjedna u unutrašnjosti će pojačavati umjeren i jak sjeveroistočni vjetar, na Jadranu često jaka bura s olujnim, u ponedjeljak često i orkanskim udarima.

Od srijede vjerojatno stabilno, čak i pretežno sunčano, ali će temperatura zraka i dalje biti niža od prosječne za ovaj dio siječnja, osobito tijekom noći i jutara sa slabijim vjetrom.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike na području cijele zemlje neće biti sasvim povoljne pa osjetljivi ljudi mogu osjećati umor i slabiju koncentraciju. Kroničnim bolesnicima preporučuje se izbjegavanje suvišnih napora, uz adekvatnu zaštitu od hladnoće, osobito u jutarnjim satima.