MEGA PROJEKT

Hladan tuš za Zagrepčane, doslovno: 'Neizdrživo! Hoćete li nam barem smanjiti račune?' Evo što kaže HEP Toplinarstvo

07.09.2022 u 19:40

Bionic
Reading

Dijelovi Zagreba nemaju toplu vodu zbog zamjene dotrajalih cijevi. Neki je kvartovi neće imati više od 20 dana. Mnogi se pitaju zašto se to nije napravilo ranije i hoće li zbog toga građanima doći manji računi?

Prema planiranoj obustavi isporuke toplinske energije, dio naselja u Zagrebu danima neće imati toplu vodu. Neki kvartovi neće imati toplu vodu više od 20 dana, javlja Dnevnik.hr. Neka naselja poput primjerice Središća, toplu vodu neće imati 21 dan. Stanovnici se pitaju nije li se moglo obnavljati u srpnju i kolovozu ili dio srpnja i kolovoza, kada je većina na moru, odnosno traže od Grada odgovor zašto baš sada?.

'Ovo je neizdrživo. Grijemo vodu kao da smo u 19. stoljeću. Temperature nisu toliko visoke da se može tuširati u hladnoj vodi. Ne znam kako funkcioniraju ljudi koji imaju malu djecu? Osim toga, nekoliko dana temperature su bile poprilično niske', rekla je čitateljica.

Na društvenim mrežama piše da je osoba trebala izaći iz garaže u Središću i odvesti se autom na hitnu, no iz garaže u ulici Ivana Šibla bio je otvoren samo jedan ulaz/izlaz zbog stroja i radova, pa je jedini način izlaska bio preko rinzola i travnate površine. 'Koliki problem je bio postaviti improvizirani most na drugom izlazu iz garaže????', pitao je netko.

Iz HEP Toplinarstva odgovorili su za Dnevnik.hr da je u tijeku najveći projekt u povijesti centralnog toplinskog sustava grada Zagreba. Mijenja se jedna trećina, odnosno 68,5 kilometara vrelovodne mreže.

Obzirom da se revitalizacija vrelovoda može izvoditi isključivo izvan ogrjevne sezone, tijekom ovog ljeta radovi se vrše na 31 lokaciji, a većina predmetnih radova provodi se paralelno, odnosno u istim terminima, priopćili su.

  • +13
Vrelovod - radovi na zamjeni starih cijevi u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongracic / CROPIX

HEP Toplinarstvo svjesno je činjenice da obustava isporuke tople vode znatno utječe na kvalitetu života krajnjih kupaca, međutim drugačije nije moguće provesti ovako opsežne i zahtjevne radove, obzirom da ne postoji mogućnost obilazne opskrbe toplinskom energijom, napomenuli su.

'S obzirom na složenost izvođenja radova u gradu Zagrebu, prvenstveno zbog prisutnosti kompleksne podzemne infrastrukture ostalih komunalnih i energetskih poduzeća, kao i izvođenja velikog broja radova u isto vrijeme, sva raspoloživa građevinska operativa je potpuno angažirana te nije moguć dodatni angažman radnika u drugoj ili trećoj smjeni'.

Pojasnili su i što će biti s računima.

'Vezano za račune za toplinsku energiju, bitno je spomenuti da iznos računa ovisi o količini toplinske energije koju radnici HEP-TOPLINARSTVA d.o.o. na kraju svakog mjeseca očitaju na mjerilu u toplinskoj podstanici zgrade. U danima kada nema isporuke tople vode, mjerilo neće evidentirati potrošnju toplinske energije, što će se odraziti na iznose mjesečnih računa krajnjih kupaca'.