AFERA SPICE

Hernadi se nije pojavio na sudu

13.03.2012 u 18:07

Bionic
Reading

Iako mu je u dva navrata preko mađarskih vlasti uručen sudski poziv predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi danas se, prema očekivanjima, nije pojavio na zagrebačkom Županijskom sudu gdje je trebao biti ispitan u slučaju 'Spice'

Hernadi je, naime, u Hrvatskoj osumnjičen u aferi Ina - MOL jer je, po tvrdnjama USKOK-a, bivšem premijeru Ivi Sanaderu omogućio primanje deset milijuna eura mita kako bi mađarska naftna kompanija stekla većinska upravljačka prava u Ini. Mađarsko ga je tužiteljstvo, unatoč teškim optužbama, odbilo ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

Sudac Siniša Pleše kazao je da je Hernadiju poziv za svjedočenje uredno uručen, ali da on nije obavijestio sud zbog čega neće doći.

USKOK je Hernadijevo svjedočenje predložio jer je preko bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca upravu Podravke navodno povezao s mađarskom OTP bankom, koja je, uz MOL-ovo osiguranje, dala kredit varaždinskoj Fima grupi. Suvlasnik te tvrtke Milan Horvat jedan je od optuženih za nezakonitosti kojima je Podravka navodno oštećenana 400 milijuna kuna. Fimin kredit je plaćala Podravka, a mogao se podmiriti i dionicama Ine.

Potpis na ugovor kojim je MOL jamčio za kredit stavio je menadžer te tvrtke Abel Galacz koji je za razliku od Hernadija danas došao na zagrebački sud.

Kazao je da je osim s Polančecom i Horvatom kontaktirao i s tadašnjim Podravkinim direktorom Zdravkom Šestakom jer je koprivnička prehrambena tvrtka trebala pomoć zbog straha od neprijateljskog preuzimanja. No, dodao je da se, nakon gotovo četiri godine, ne sjeća detalja njihova razgovora.

Ipak, prisjetio se da je ugovor koji je potpisao imao niz osiguranja, među kojima je bio i paket od oko 11 posto Podravkinih dionica. No, ustvrdio je da pritom ništa nije upućivalo na mogućnost da se bilo tko domogne Podravkinih dionica novcem te tvrtke, a uz pomoć MOL-a.
Galacz je kazao da se ne sjeća čiji je prijedlog bio da Podravka svoju obvezu može podmiriti i Ininim dionicama o čemu je, kako je rekao, mogla odlučivati isključivo Podravka.

Ugovor sklopljen u ožujku 2009. okončan je krajem prošle godine nagodbom kojom su Podravka, OTP i MOL odustali od svih međusobna potraživanja i obveza između ugovornih strana.

Uz Polančeca, Šestaka i Horvata za nezakonitosti na štetu Podravke USKOK tereti bivše čelnike te koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, vlasnika i direktora splitske tvrtke SMS Srđana Mladinića te odvjetnika Zorana Markovića.
Optužene u aferi "Spice" tereti se da su Podravkinim novcem pokušali preuzeti vlasništvo nad tom tvrtkom, a oni na optužbe odgovaraju da su branili tvrtku od neprijateljskog preuzimanja.